Logo mob
Особистий кабінет

12.12.2022

І зігрітися, і їжу приготувати - енергетики виготовляють печі для ЗСУ

Працівники «Прикарпаттяобленрего» конструюють та виготовляють окопні буржуйки для військових ЗСУ. Близько півсотні таких вже отримали бійці на Харківщині, Сумщині, Херсонщині, Миколаївщині та Донеччині. На черзі партія в Запорізьку область.

Близько десяти працівників ремонтно-експлуатаційної виробничої дільниці АТ «Прикарпаттяобленерго» щодня роблять свій внесок у допомогу ЗСУ. Токарі і слюсарі, фрезерувальники та електро-газозварювальники з 40-річним стажем –  сьогодні їхній безцінний досвід і навики допомагають нашим воїнам нести нелегку службу на розтерзаному війною півдні та сході України.

«На листі металу товщиною 4 мм ми розкреслюємо деталі майбутньої пічки, –  пояснює процес виготовлення начальник ремонтно-монтажної виробничої дільниці АТ Василь Чекалюк. – Розкреслюємо, так, щоб не було відходів, адже з одного металевого листа можемо отримати 3 пічки. Бічні стінки розміром 350 на 450 мм, передні та задні – 250 на 450 мм. А от на верх додаємо ще по 10-20 мм. Мобільна і зручна, та водночас має чималий коефіцієнт коричної дії».

І справді, згідно відгуків вояків на передовій, в бліндажах таку буржуйки використовують, щоб зігрітися та їжу приготувати. А на відміну від моделей, представлених на ринку, має товстіші стінки, тож не так швидко прогарає і довше обігріває приміщення.

«Щоб тепло не так швидко вилітало в трубу, а хлопці довше могли грітися, економлячи дрова – розповідає бригадир ремонтно-експлуатаційної бригади Володимир Остап'як, - ми вдосконалили конструкцію буржуйки. Для цього зварили канали, такі собі металеві поверхи, якими дим підіймається поступово, на довше затримуючись всередині та утримуючи тепло».

Від початку повномасштабної війни, прикарпатські волонтери-умільці – фахівці ремонтно-експлуатаційної виробничої дільниці АТ "Прикарпаттяобленерго" зварили більше сотні протитанкових та протипіхотних їжаків, близько півсотні портативних міні-пічок «Ракет», необхідних для оборони нашої країни. Сьогодні ж виконують актуальні замовлення наших військових на пічки-буржуйки. Такі рятують захисників України на фронті від холоду, тому взимку попит на них чималий. Розуміючи це, потребу ЗСУ намагаються закрити якомога оперативніше. Попри щоденні виробничі завдання, фахівцям за зміну вдається виготовити одну буржуйку.

Процес виготовлення прямісінько з цеху дивітьтся тут: https://fb.watch/hm_1B29aQo/

Наступна партія з десяти таких печей вирушить українським бійцям на схід вже за тиждень.

Наша сила у єдності! Продовжуємо волонтерити для потреб ЗСУ, щодня наближаючи нашу Перемогу!