Logo mob
Особистий кабінет

10.07.2018

На «Шкірзаводі» розпочинається реконструкція  підстанції. Можливі перебої в електропостачанні

16 липня АТ «Прикарпаттяобленерго» розпочинає реконструкцію трансформаторної підстанції  10 кВ «Шкірзавод», яка триватиме близько 2 місяців. Під час цього періоду споживачі отримуватимуть електроенергію з резервних джерел.

 

Підстанцію вимикатимуть частинами, але в компанії обіцяють, що планових вимкнень не буде - споживачів підключать до резервних джерел. Час для ремонтних робіт вибраний не випадково, адже в літню пору навантаження в електромережах значно менше, ніж взимку, тому резервні джерела краще впораються з додатковим навантаженням. Однак, під час ремонту можливе зниження надійності електропостачання. Тому, енергетики просять з розумінням віднестись до поодиноких вимкнень електропостачання, особливо  у будинках на вулицях, які знаходяться до підстанції найближче:  вул. Ленкавського, вул.  Левицького, вул. Набережна, пров. Ленкавського, вул. Короля Данила, вул. Бельведерська, вул. Кривоноса. Ці незручності є тимчасовими, і після ремонту мешканці району, який живить підстанція «Шкірзавод», матимуть надійне безперебійне електропостачання.

Модернізацію на підстанції проводять в рамках Інвестиційної програми АТ «Прикарпаттяобленерго» на 2018 рік. Загалом у ремонт приміщення та заміну обладнання  енергетики інвестували більше 10 млн. грн. «Обладнання на підстанції давно застаріло і потребує заміни,- розповідає Олег Тарантюк, заступник технічного директора. – Окрім того, ремонту потребують вимикачі та приміщення підстанції. Підстанція стара і від цього ненадійна, як для електропостачання, так і для наших працівників».

Підстанція «Шкірзавод» є важливою для забезпечення електроенергією споживачів центральної частини Івано-Франківська, від неї живляться ключові споживачі, серед яких міська клінічна лікарня, обласний і міський перинатальний центр, дитяча лікарня.  Підстанція була введена в експлуатацію в 60-их роках минулого століття і масштабний ремонт для неї є вимогою часу, адже кількість приєднань зросла в рази.

На підстанції замінять обладнання 10 кВ, а також пристрої системи релейного захисту та автоматики, яка контролює стан всіх елементів у електроустаткуванні, реагує на виникнення пошкоджень та ненормальних режимів їх роботи. Старі вимикачі замінять на сучасні вакуумні та встановлять мікропроцесорні прилади релейного захисту РС 83.  Нові вимикачі будуть стійкіші до зношування, повністю вибухо- та пожежобезпечні, здатні працювати в агресивних середовищах, в широкому діапазоні температур, у них підвищена стійкість до ударних та вібраційних навантажень, вони безшумні, екологічно чисті, безпечні в експлуатації, швидко спрацьовують. Комунікатори, якими оснащені релейні системи цього типу, дадуть змогу диспетчерам дистанційно керувати вимикачем, матимуть інформацію про всі події та аварії. А сталева комірка, в якій знаходитиметься релейна система, буде здатна локалізувати аварії всередині себе.

Всього у технічне переоснащення вимикачів та релейних систем  трансформаторних підстанцій області у 2018 інвестують більше 20 мільйонів гривень – схожий ремонт проведуть на підстанціях у Делятині, Отинії, Будилеві та Джурові. В обленерго запевняють, після таких реконструкцій експлуатація підстанцій стане простішою та безпечнішою для працівників, а якість електропостачання клієнтам суттєво покращиться.