Logo mob
Особистий кабінет

05.10.2018

Енергетики застерігають – не паліть суху траву та листя!

Попри постійні заборони та застереження рятувальників ДСНС та екологів, мешканці міста та області масово спалюють суху траву, листя та сміття на полях та приватних ділянках. Вогонь часто залишають без нагляду, створюючи загрозу для людей, тварин, сусідніх будівель та ліній електропередач. В компанії наголошують – підпали трави незаконні та небезпечні.

Протягом вересня Управління ДСНС України в Івано-Франківській області зафіксувало близько 11 пожеж, спровокованих спаленням трави. Загалом, від початку року, спалення сухої трави та листя стало причиною 338 пожеж. Безвідповідальні землекористувачі залишають вогонь без нагляду, і локальні підпали стають причиною  пожеж та завдають серйозної шкоди.

Нерідко мешканці палять траву неподалік ліній електропередач, ігноруючи загрозу  пошкодження електрообладнання і, як наслідок, аварійних вимкнень. Енергетики нагадують, що розпалювати вогнища в охоронних зонах ліній електропередач заборонено законом. Ширина охоронних зон залежить від напруги лінії. Наприклад, для проводів напругою до 1 кВ охоронна зона становить 2 м, для 6-10 кВ – 10 м. Окрім розведення вогню, тут також заборонено розміщувати постійні і тимчасові будівлі (дачі, будівельні вагончики тощо), нагромаджувати солому, сіно, дрова та інші горючі матеріали; розміщувати звалища горючих і хімічно небезпечних відходів.

В свою чергу, щоб захистити електромережі від пожеж, АТ «Прикарпаттяобленерго»  регулярно та ретельно перевіряє стан пожежної безпеки на об’єктах та справність засобів пожежогасіння, проводить позапланові інструктажі персоналу, який обслуговує електроустановки, технологічне та інженерне обладнання тощо. Енергетики також проводять роз’яснювальну роботу з населенням.

При виявленні неконтрольованих підпалів трави слід викликати бригаду рятувальників ДСНС за номером 101, а також повідомити про загрозу виникнення пожежі в охоронних зонах ліній електропередач на цілодобову телефонну лінію компанії за номером 0 800 50 40 20 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів на території України).