Logo mob
Особистий кабінет

13.02.2019

Енергетики закликають Інтернет-провадерів дотримуватися правил

Все частіше у ЗМІ з’являються повідомлення про нещасні випадки поблизу електричного обладнання, що знаходиться під напругою. Частина з них завершується летально, як от випадок в смт. Богородчани, де під час несанкціонованих робіт з монтування мережі Інтернет загинув місцевий житель. Причина – нехтування правил охорони електричних мереж.

Нещасний випадок трапився 04 лютого в смт. Богородчани під час самовільного монтажу Інтернет-мережі до місцевої автомийки. Несанкціоновані монтажні роботи велися на опорі високовольтної лінії з залізобетонним підкосом ПЛ-10 кВ приєднання «ТП-4-ТП-69» від ПС «Богородчани». При спробі встановити хомут для підвіски лінії Інтернету місцевий житель 1955 р.н. порушив безпечну відстань до обладнання під напругою, в результаті чого потрапив під напругу 10 кВ. Внаслідок ураження електричним струмом чоловік загинув на місці. Причиною нещасного випадку стало наближення на недопустиму відстань до струмопровідних частин 10 кВ, які знаходилися під напругою.

Щоб привернути увагу до даної проблематики та в подальшому попередити виникнення нещасних випадків під час ведення монтажних робіт Інтернет-мережі, АТ «Прикарпаттяобленерго» закликає дотримуватися «Правил охорони електричних мереж». Згідно пункту 8 в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв забороняється виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки. У даному випадку мова йде про заборону наближатися до струмопровідних частин, які знаходяться під напругою. Для попередження нещасних випадків енергетики закликають не нехтувати Правилами безпечної експлуатації електроустановок споживачів та дотримуватися припустимих відстаней до струмопровідних частин, що перебувають під напругою (табл. 2.3 даних Правил).

Таблиця 2.3 ПБЕЕС Припустимі відстані до струмовідних частин, що перебувають під напругою, м
 

Напруга на ПЛ

Відстань від людини, інструментів, огороджень, не менше

Відстань від механізмів, не менше

До 1 кВ

0,6

1,0

6-35 кВ

0,6

1,0

 

АТ «Прикарпаттяобленерго»  наголошує, що роботи по монтажу Інтернет-мережі повинні проводити працівники, які пройшли відповідне навчання, інструктажі, з дотриманням безпечних відстаней до струмовідних частин відповідно до вимог ПБЕЕС.