Logo mob
Особистий кабінет

28.02.2019

Як приєднатись до електромереж АТ «Прикарпаттяобленерго»?

Реорганізація ринку електричної енергії та зміни у законодавстві, що його регулює, мали вплив на процедуру приєднання до мереж, які обслуговують обленерго України. Чи змінився перелік документів необхідних, щоб отримати послугу приэднання, що входить у вартість послуги і куди звертатись - роз’яснює начальник відділу технологічного приєднання АТ «Прикарпаттяобленерго» Ірина Паливода.

 

  1. Куди звертатись, щоб приєднатись до електромереж Прикарпаття?

Замовити послугу зі стандартного та нестандартного приєднання незмінно можна  у філії АТ «Прикарпаттяобленерго» за місцем розташування своєї електроустановки. Для цього слід залишити необхідний для цієї процедури пакет документів  у Центрі обслуговування клієнтів. 

 

  1. Що таке стандартне і нестандартне приєднання?

Зміни в законодавстві торкнулись навіть самого терміну стандартного приєднання. Тепер під стандартним приєднанням розуміють приєднання електроустановки замовника до діючих мереж АТ «Прикарпаттяобленерго» на відстань, що не перевищує 300 метрів по прямій лінії від місця забезпечення потужності до місця приєднання, яке диференціюється за ступенями потужності об'єкта замовника: перший ступінь - до 16 кВт включно; другий ступінь - від 16 кВт до 50 кВт включно.

Нестандартне приєднання —  приєднання до електромереж, яке не підпадає під критерії стандартного приєднання або приєднання тимчасових споруд.

 

  1. Які документи потрібні, щоб отримати послугу з приєднання?

Щодо необхідного для процедури приєднання пакету документів, то він залишився незмінним. Щоб отримати послугу приєднання, у обленерго слід подати заяву про приєднання електроустановки, де потрібно вказати величину електричної потужності, яку хоче отримати клієнт. Їі можна завантажити на сайті АТ «Прикарпаттяобленерго» у розділі «Приєднання» або ж за посиланням (https://oe.if.ua/uk/connections/how_to). До речі, невдовзі буде можливість заяву  про  приєднання  електроустановки  певної  потужності  та  копії  доданих  до неї  документів  подати  через  web-сайт обленерго  в  мережі  Інтернет  із  застосуванням  електронного  цифрового  підпису  в установленому законодавством порядку. Наразі ця можливість знаходиться на стадії розробки.

До заяви про приєднання електроустановки певної потужності додаються:

1) копія будь якого документа, який би підтвердив, що споживач, який хоче приєднати об’єкт до електромереж, має на це повноваження. Це може бути: копія документа, який підтверджує право власності чи користування об’єктом, або копія витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, або, за відсутності об’єкта, копія документа, який підтверджує право власності чи користування земельною ділянкою або копію витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно. У разі відсутності кадастрового номера у свідоцтві про право власності на земельну ділянку - викопіювання з топографо-геодезичного плану або плану забудови території із зазначенням місця розташування земельної ділянки;

2) також потрібен ситуаційний план та викопіювання з топографо-геодезичного плану в масштабі 1:2000 із зазначенням місця розташування цього об’єкта, земельної ділянки або прогнозної точки приєднання (для об’єктів, які приєднуються до електричних мереж уперше). Цей документ, за відсутності, споживач може отримати у сертифікованих інженерів-геодезистів або у місцевих органах влади або ж і з неофіційних джерел.

3) копія паспорта або належним чином оформлена довіреність чи інший документ на право укладати та підписувати договір про приєднання та копію ідентифікаційного коду;

А от якщо замовник послуги приєднання  - юридична особа або фізична особа-підприємець, тоді додатково потрібно надати копію витягу з Реєстру платників єдиного податку або копію свідоцтва платника податку на додану вартість (далі - ПДВ).

 

  1. Як виглядає процедура приєднання і які приблизні терміни виконання послуги?
    Процедура стандартного приєднання простіша, ніж нестандартного, адже обсяг робіт для стандартного приєднання значно менший. Клієнт залишає заяву на приєднання з пакетом документів, вказаних вище, підписує договір та отримує рахунок, після оплати якого спеціалісти компанії розраховують терміни і приступають до виконання робіт.

 При нестандартному приєднанні є два можливі варіанти розвитку подій на вибір клієнта:

  • якщо лінію проектує обленерго, то процедура мало чим відрізняється від стандартного приєднання. Клієнт залишає заяву, підписує договір, оплачує рахунок і тоді компанія розпочинає виконання робіт.
  • якщо ж замовник самостійно проектує лінію, то після підписання заяви та договору, клієнт розробляє проектно-кошторисну документацію, погоджує її у АТ «Прикарпаттяобленерго» , і аж тоді оплачує рахунок, а обленерго приступає до виконання робіт

Терміни виконання приєднання залежать від кожного конкретного випадку. Вони прописуються у договорі з врахуванням обсягу робіт.

 

  1. Яка вартість стандартного та нестандартного приєднання?

Розрахунок вартості стандартного та нестандартного приєднання, а також складові вартості послуги піддались суттєвішим змінам. Як і раніше, зі ставками плати за приєднання до електромереж можна ознайомитись на сайті обленерго за посиланням . Наприклад, у містах Івано-Франківської області послуга стандартного приєднання коштуватиме 3 073 грн/кВт, а от у селі -2 801 грн/кВт. Нестандартне приєднання розрахувати складніше. На сайті обленерго можна знайти законодавчо затверджені ставки такого приєднання і визначити вартість самостійно. А можна скористатись Калькулятором на сайті НКРЕКП, який розраховує вартість послуги після того, як клієнт заповнить поля для характеристик і натисне кнопку «Розрахувати».

Але, відповідно до змін у законодавстві, які уже вступили в силу, клієнту необхідно пам’ятати, що тепер у вартість послуги приєднання не входить ні ціна лічильника,  ні послуга його монтажу й програмування – їх потрібно оплачувати окремо. Лічильник електроенергії  можна також придбати самостійно, але з врахуванням необхідних стандартів та вимог Щодо мереж АТ «Прикарпаттяобленерго». Ці стандарти можна знайти на сайті компанії.

 

  1. Як отримати послугу з «монтажу лічильника»?

Процедура отримання послуги монтажу лічильника є нововведенням законодавця. Паралельно із заявою на приєднання, клієнту пропонують укласти договір про забезпечення облаштування  вузла комерційного обліку електричної енергії. Ця послуга включає в себе роботи з встановлення та програмування лічильника і має фіксовану ціну – 796 грн.  Для отримання такої послуги споживач залишає заяву в ЦОК свого району. В заяві клієнт також  зазначає чи куплятиме лічильник в АТ «Прикарпаттяобленерго» чи придбає його самостійно. Куплений в обленерго лічильник оплачується згідно виставленого рахунку і його не потрібно подавати на повторну сертифікацію, а от той лічильник, який споживач придбає сам, потрібно віддати в обленерго для програмування та перевірки на пошкодження. Після цього прилад обліку облаштують у терміни, обумовлені договором.

 

Для зручності прикарпатців, спеціалісти компанії у Центрах обслуговування клієнтів готові відповісти на будь-яке питання з приводу приєднання та допомогти з заповненням заяви на приєднання. На стартовій сторінці сайту АТ «Прикарпаттяобленерго» у вкладці «Приєднання» є перелік та взірці необхідних документів. Також сайт компанії пропонує ознайомитись із геоінформаційною систему об’єктів електроенергетики області внизу стартової сторінки сайту або за посиланням.