Logo mob
Особистий кабінет

28.03.2019

 «Квартирне питання» для лелек

53 лелечі сім’ї Прикарпаття цієї весни оселяться у безпечних гніздах, укріплених спеціальною конструкцією. Такий «сюрприз» АТ «Прикарпаттяобленерго» щороку влаштовує бусолам до їх прибуття в рамках програми збереження біорізноманіття «Лелека».

За спостереженнями, близько третини лелек, що повертаються  із вирію у нашу область, мостять свої гнізда на опорах  низьковольтних ліній електропередач. І хоча сусідство з бузьками – добра прикмета, їхні гнізда на електрообладнанні створюють реальну небезпеку для самих птахів та підвищують ризик аварійних вимкнень електроенергії, особливо коли гнізда руйнуються під власною вагою. Важкі уламки пошкоджують проводи та елементи електроустаткування, птахи, злітаючи чи сідаючи у нестійке гніздо, стають причиною короткого замикання і травмуються .

Лелеки самі обирають собі місце для гніздування. Переносити їх домівки не можна, адже птахи не житимуть на новому місці, і щороку самець буде повертатись саме туди, де гніздо було збудоване. Тому, енергетики виявляють просілі або пошкоджені гнізда під час обстеження мереж, і поки бусли летять зимувати – встановлюють на їх місце спеціальні платформи, щоб вберегти птахів від ураження струмом і підвищити надійність електропостачання для споживачів. «Копітка робота, але потрібна. Кожного року ми виглядаємо птахів і дуже сподіваємось, що вони поселяться в безпечних домівках, – розповідають в АТ «Прикарпаттяобленерго» - Працівники знімають з опори гніздо або залишки гнізда, якщо воно зруйнувалось,  і на його місце надійно прикріплюють платформу, яка підіймає гніздо над проводами на півметра. Змонтувавши платформу, електромонтери кладуть на її основу частину природного матеріалу з самого гнізда – так, щоб не світилася крізь гілля земля. Таку заготовку самець зазвичай визнає за свою оселю і щороку розбудовує до прильоту самки. Кажуть, лелеки повертаються в відбудовані гнізда у 90 % випадків».

Модернізовувати оселі птахів енергетики почали у 2011 році і за 8 років було встановлено  411 конструкцій. З осені минулого року встановили 43 гнізда і ще 10 сподіваються облаштувати до прибуття усіх лелек. Тому, цієї весни 54 лелечі сім`ї повернуться в безпечну домівку.

До слова, одна така платформа з протиптаховим ковпаком чи птахозагороджувачем важить близько 60 кг. Собівартість такої лелечої оселі зараз становить близько 1500 гривень. Щоб її встановити потрібно двоє-троє електромонтерів, 3-4 години і повністю знеструмлена лінія.

Завдяки оновленим гніздам, лелеки, вилітаючи з гнізд, не травмуються від зіткнення з електролініями, не спричиняють замикань в електромережі, обривів на лініях та збоїв в електропостачанні.

Перших лелек на Івано-Франківщині  бачили ще в лютому, але повернулись далеко не всі. А поки решта лелек в дорозі, енергетики встигнуть зробити ще кілька лелечих осель безпечними.