Logo mob
Особистий кабінет

21.06.2019

Прикарпатські енергетики попереджають: не помиліться при виборі постачальника!

З 1 січня 2019 року в Україні вступила у дію реформа ринку електричної енергії, за умовами якої українські обленерго більше не виконують функцію постачання електроенергії. На території Івано-Франківської області АТ «Прикарпаттяобленерго» залишило за собою функцію обслуговування електромереж. Постачальником універсальної послуги, який після поділу ринку постачає побутовим та юридичним клієнтам електроенергію «за замовчуванням» стало ТОВ «Прикарпатенерготрейд». Але компанію-постачальника, за новою моделлю ринку, юридичні споживачі можуть обрати і самостійно. На жаль, такий вибір не рідко супроводжується ризиками, про які варто знати, приймаючи остаточне рішення про зміну постачальника.

 

 

Право постачати енергоресурси клієнтам Івано-Франківщини на сьогодні має більше 120-ти зареєстрованих компаній-постачальників, і цей перелік постійно поповнюється. Кожен із них пропонує свій тариф на електроенергію з різницею у кілька копійок. Такі маркетингові трюки штовхають клієнтів,  юридичних споживачів, змінювати постачальників. Нові постачальники електричної енергії – це, здебільшого, комерційні структури, що лише отримали відповідну ліцензію та поки що не мають достатнього досвіду й фінансових можливостей для здійснення якісного та довготривалого постачання значних обсягів електроенергії. Якщо вибір клієнта буде необачним, намагаючись зекономити – він серйозно переплатить. На сьогодні відомі уже дві небезпечні схеми, за якими клієнт може втратити більше, ніж зекономить.

 Перша небезпека – натрапити на постачальника-афериста. За законом, якщо компанія-постачальник хоче постачати електроенергію на території області, вона повинна мати відповідну ліцензію і бути зареєстрована у оператора системи розподілу – обленерго. Крім того, якщо компанія-постачальник укладає договір із клієнтом, вона протягом трьох днів повинна повідомити про це обленерго і дочекатися від енергетиків підтвердження запиту на зміну електропостачальника. А сам споживач повинен завчасно повідомити чинного постачальника про розірвання з ним договору. Та не завжди новоспечений постачальник дотримується процедури, а споживач не завжди проінформований про свій обов’язок повідомити попереднього постачальника про розірвання з ним договору. Тому, виходить так, що на ринку виникають відносини, яких офіційно не існує. Клієнт, не підозрюючи, що договір недійсний, оплачує електроенергію новому постачальнику наперед за середньомісячним показником або ж вкінці місяця. Новий постачальник присвоює гроші клієнта і зникає, залишаючи його із боргом за електроенергію перед попереднім постачальником.

Як не потрапити в пастку? Перевіряйте нового постачальника. Для початку перевірте чи є у нього ліцензія і дозвіл на постачання електроенергії на території Івано-Франківської області. На сайті АТ «Прикарпаттяобленерго» розміщений актуальний реєстр постачальників, у яких такий дозвіл є. Також, можна поцікавитись як довго обраний постачальник існує на ринку, який у нього статутний капітал, який сервіс він пропонує, чи є відгуки про його роботу в мережі Інтернет. Після укладання нового договору варто переконатись, що новий постачальник повідомив про це обленерго, і повідомити поточного постачальника про розірвання з ним договору.  Всі ці заходи не гарантуватимуть повної безпеки, але можуть вберегти від помилкового вибору.

Друга небезпека – офіційні відносини з новим постачальником, який не в змозі виконати свої зобов’язання. Навіть, якщо договір з новим постачальником укладений офіційно, з дотриманням процедури та усіх правил, ризик переплатити все одно залишається. Справа в тому, що для того, щоб привабити більше клієнтів, компанії-постачальники намагаються поставити необгрунтовано занижений тариф. В результаті, навіть якщо усі клієнти справно платять за світло, після сплати всіх відрахувань та податків, постачальник не здатен розрахуватись з ДП «Енергоринок» за закуплену електроенергію. Коли у компанії-постачальника з’являється борг перед ДП «Енергоринок» і його визнають банкрутом, клієнтів постачальника передають постачальнику «останньої надії» без попередження. Протягом трьох місяців або доки клієнти не укладуть договір із іншим постачальником, вони повинні сплачувати за електроенергію по тарифах, на 30% вищих від діючих.

Як уникнути такої ситуації? Не женіться за низькою ціною. Як правило, тарифи, що встановлюють добросовісні постачальники, є економічно обґрунтованими і розрахованими так, щоб уникнути боргів перед ДП «Енергоринок». Обирайте надійних постачальників, які довго працюють на ринку, у яких є напрацьовані методи роботи з ринком та клієнтами, широкий вибір сервісів. Краще заплатити на копійку більше надійному постачальнику,  ніж, намагаючись зекономити, заплатити двічі.