Logo mob
Особистий кабінет

09.07.2019

Прикарпатські енергетики розповіли де оновлюватимуться електромережі наступні 5 років

Фахівцями АТ «Прикарпаттяобленерго» розроблено та подано на затвердження Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, План розвитку мереж на 2020-2024 роки, розроблений згідно нового Кодексу систем розподілу. У плані – реконструкція та розбудова електрообладнання в особливо проблемних осередках області, та в регіонах, що активно розвиваються.

 

 

 

 

Насамперед, енергетики планують модернізацію мереж  гірських регіонів. Серед основних причин особливої уваги до даної місцевості – це застарілі мережі та активний розвиток туризму.  Якщо туризм надалі розвиватиметься такими темпами, то існуючі мережі, які в більшості населених пунктів побудовані в 60-70 роках з використанням непросоченої деревини,  не забезпечать достатньої надійності для сталого та безперебійного електропостачання. У зв’язку з цим, протягом наступних п’яти років здійснюватиметься ряд заходів, щоб покращити надійність електропостачання, у плані передбачене будівництво нової повітряної лінії електропередавання 110 кВ «Ворохта-Ільці». Дана лінія дозволить суттєво покращити надійність електропостачання регіону. Крім того, новозбудована ПЛ буде значно стійкішою до несприятливих погодних умов, характерних для гірського району.

«У сучасних умовах постійного технологічного та інфраструктурного розвитку області зростає потреба у електромережах, здатних функціонувати при високому навантаженні, ростуть вимогти до надійності електропостачання та якості електричної енергії, - розповів начальник відділу розвитку мереж обленерго Володимир Якубовський. - На жаль, брак фінансових ресурсів унеможливлює масштабне будівництво нових об'єктів енергетики, а також відновлення, модернізацію та реконструкцію усіх існуючих електричних мереж які цього потребують. Разом з тим зростання кількості об'єктів, які відпрацювали свій технічний ресурс, призводить до погіршення показників надійності мереж компанії. У зв'язку з цим щоб поступово оновити електромережі області, до плану розвитку на найближчий період включені ті ділянки мережі, де обладнання потребує підсилення найбільше».

Зокрема, планом передбачено будівництво нової підстанції 35 кВ «Паляниця» та повітряних ліній електропередачі до неї у с. Паляниця Яремчанської міської ради, де є відчутним дефіцит потужності. Нове устаткування дозволить збільшити кількість можливих приєднань до мереж без негативного впливу на якість та надійність електропостачання.

Ще одним важливим рішенням енергетиків є реконструкція ПС 110 кВ «Косів» - основної підстанції Косівщини, яка живить більшість населених пунктів району та стратегічних споживачів, таких як, наприклад, районна лікарня. На підстанції замінять трансформатор, який дозволить збільшити резервну потужність і збільшити кількість приєднань у майбутньому, встановлять нові комутаційні пристрої для захисту від коротких замикань та перенавантаження у мережах.  Це не єдина модернізація електромереж на Косівщині - у Плані енергетиків побудова нової підстанції 35 кВ у с. Березів. Побудова даної підстанції дозволить значно покращити якість напруги в регіоні.

Щоб забезпечити  безперебійне  електропостачання проблемних ділянок Надвірнянщини, енергетики запланували переведення ЛЕП-6 кВ «Бухтівець» на клас напруги 10 кВ. Таке рішення дозволить суттєво покращити якість електропостачання жителів с. Бистриця, Зелена, Черник та Пасічна, де серед іншого мають місце скарги на незадовільну якість електроенергії.

Також масштабна реконструкція  очікується і на підстанції 110 «Сільмаш», від якої заживлена значна частина мешканці м. Коломия. На цій підстанціїзамінять більш сучасними застарілі комутаційні пристрої та протиаварійну автоматику.

Не омине модернізація також електромережі у м. Івано-Франківськ. Місто та приміські території активно розвиваються та розбудовуються, побутова техніка вимагає більшої потужності мереж. У Івано-Франківську побудують одразу три нові трансформаторні підстанції: ПС 110 кВ «Микитинці» (від якої живитиметься с. Микитинці та передмістя), ПС 35 кВ «Центральна» (від якої частково живитиметься центр міста) та ПС 110 кВ «Південна» (що розвантажить існуючі мережі та забезпечуватиме електроенергією споживачів району вул. Сорохтея, Національної Гвардії, Коновальця та ін.)..

Заходи, спрямовані на покращення технічного стану електромереж планують провести по всій області, однак не всюди вони будуть такі масштабні. Для підвищення надійності роботи мереж 35-110 кВ по області планують провести заміну фізично зношеного та морально застарілого обладнання. В першу чергу це стосується комутаційної апаратури. Передбачається планомірна заміна дорогих експлуатації масляних вимикачів 110 кВ на елегазові та масляних вимикачів 6-35 кВ на вакуумні в комплексі із модернізацією систем захисту та автоматики. З метою підтримання оптимального режиму роботи мережі  по області заплановані заходи із заміни перевантажених силових трансформаторів. При цьому план заміни передбачає виведення з експлуатації трансформаторів які в роботі понад 50 років, з високим рівнем втрат та обмеженими можливостями регулювання напруги. Однак, виконання цих заходів залежить від того, чи затвердить Державний регулятор План розвитку мереж на 2020-2024 роки та відповідні Інвестиційні програми.  Ознайомитись із Планом детальніше можна на сайті  компанії АТ «Прикарпаттяобленерго» у розділі «Інвестиційні проекти» .