Logo mob
Особистий кабінет

14.08.2019

Прикарпатські енергетики моніторимуть  якість повітря

Прикарпатські енергетики придбали для власних цілей чотири пристрої моніторингу якості повітря. У такий спосіб «Прикарпаттяобленерго» підтримало соціальний проект « ECO CITY» - мережа станцій громадського моніторингу якості повітря України, яку розробили юні робототехніки міста Івано-Франківська Дмитро Обухов, Богда Фіцак, Андрій Крохмалюк, Володимир та Мар'ян Врюкало.

Проект «ECO CITY» спрямований на моніторинг якості повітря, аналіз даних та запровадження заходів щодо зменшення забрудненості повітря. Проект є унікальним для України, оскільки подібний онлайн моніторинг стану повітря запроваджено вперше. Окрім цього,  до проекту залучені  школярі 7-10 класів та студенти коледжу Електронних приладів, які є авторами та розробниками «ECO CITY».

«Нашою командою проводиться постійний аналіз даних забруднення повітря, для встановлення джерел забруднення та в подальшому буде розроблений алгоритм передбачення забруднення для різних міст України відносно різних метрологічних умов, де встановлені станції громадського моніторингу якості повітря, - розповідає куратор проекту Олексій Трелевський. Це перша мережа моніторингу до якої долучені дані з громадських пристроїв моніторингу якості повітря та сертифікованих державних автоматичних постів моніторингу та створені відповідні умови для розвитку та покриття всієї мапи України станціями моніторингу».

Для масштабування проекту «ECO CITY» потрібно залученість всіх міст України до громадського моніторингу, але найперше, його популяризація через інформування. Сприяти цьому взялись прикарпатські енергетики, профінансувавши розробку нових пристроїв моніторингу від команди "ECO CITY" . Сьогодні було встановлено на території центрального офісу 4 пристрої моніторингу якості повітря #AirFresh та #AirHome.

«Бути найкращою еко-компанією – одне з соціальних прагнень АТ «Прикарпаттяобленерго». У компанії впроваджено програму з економного використання ресурсів, а також, при нагоді, компанія підтримує цікаві проекти, які стартують у міському просторі та сприяють збереженню довкілля, - коментує Наталя Лещишин, начальник відділу інформполітики. Підтримуючи проект «ECO CITY», ми не лише популяризуємо його, але і закликаємо інших долучитися до цього процесу і цим самим сприяти розвитку громадського моніторингу якості повітря в Україні».

 

Довідково:

В 2018 року юні робототехніки розробили прототип станції моніторингу якості повітря на платформі Arduino. Заручившись підтримкою BeeGreen, Yellow Leaf  Technologies та Urban Space 100 створили першу в Україні мережу онлайн моніторингу стану якості повітря в м.Івано-Франківськ.

Зокрема, Дмитро Обухов учень 9 класу, програміст Arduino та Eco City , розробив ПЗ для пристроїв моніторингу якості повітря #EcoCity,  #ЕкоТруба, #AirFresh та #AirHome. Дані пристрої можуть моніторити онлайн дрібнодисперсний мікропил PM1, PM2.5 та PM10, концентрацію вуглекислого газу у повітрі, формальдегід, радіацію, шум, температуру , вологість, атмосферний тиск, виводити дані на дисплей, виводити дані на сервер, управляти витяжкою, оновлювати ПЗ дистанційно. А це значить, що станції моніторингу можна встановлювати на вулиці та всередині приміщень.

Всі дані моніторингу відображаються на мапі моніторингу https://eco-city.org.ua/

Прикарпатські енергетики моніторимуть  якість повітря
Прикарпатські енергетики моніторимуть  якість повітря
Прикарпатські енергетики моніторимуть  якість повітря
Прикарпатські енергетики моніторимуть  якість повітря
Прикарпатські енергетики моніторимуть  якість повітря
Прикарпатські енергетики моніторимуть  якість повітря