Logo mob
Особистий кабінет

15.08.2019

16 серпня компанія АТ «Прикарпаттяобленерго» святкує 89-ий День народження! 

16 серпня 1930 року Станиславська електростанція вперше видала промисловий струм. Перша міська електростанція – попередник всіх енергетичних структур області, які в процесі злиття в кінцевому варіанті стали називатися АТ «Прикарпаттяобленерго».

 

16 серпня 1930 року Станиславська електростанція вперше видала промисловий струм. Перша міська електростанція – попередник всіх енергетичних структур області, які в процесі злиття в кінцевому варіанті стали називатися АТ «Прикарпаттяобленерго».

У 2001 році з’явився тепер уже впізнаваний фірмовий стиль підприємства, логотип та корпоративна кольорова гама, а у 2005 році працівниками була розроблена місія компанії, яку компанія сповідує і сьогодні.

За 89 років змінювалось багато: найменування, форми організації, методи управління, формат роботи. Та незмінним був успіх, корпоративний дух, одна на всіх ціль та сумлінна праця працівників підприємства задля комфорту і затишку у домівках кожного!
Нехай з нами буде світліше завжди! ☀

✅ Цікаві факти з історії першої міської комунальної електростанції:

🔸 1914 р. Магістрат прийняв ухвалу про побудову міської комунальної електростанції. Справі став на перешкоді початок Першої світової війни.

🔸 1925 р., початок. До Станиславова прибули проектанти електростанції професори Львівської політехніки Г. Сокольницький і Л. Еберман. За їхню роботу місто зобов‘язувалось виплатити винагороду 19 тисяч злотих.

🔸 1925 р., липень. Придбана площа під будівельний майданчик біля залізниці при вулиці Снядецьких (тепер вул..Індустріальна).

🔸 1927 р., лютий. Місто одержало від Банку господарства крайового кредит на побудову електростанції в сумі 1, 65 млн. злотих під 8% річних.

🔸 1928 р., весна. Під будову електростанції покладений наріжний камінь.

🔸 1930 р., 16 серпня. Електростанція видала перший промисловий струм у мережу.

🔸 У довоєнний період на Станиславівській електростанції працювало 70–90 штатних працівників. Більшість працюючих були поляками. Наприкінці 1930-х років на підприємство прийшли двоє молодих інженерів-українців: В. Городиський та Б. Пристай, випускники Львівської політехніки. Очолював її Броніслав Казимир Коморовський.

🔸 1936 р. Електростанція має 10359 споживачів. Тариф за 1 кВт енергії для освітлення – 66 грош, для промислових цілей – 33 гроша. Електроосвітлення мають лише головні вулиці. Другорядні вулиці загальною довжиною 10 км, а також парки і сквери освітлення не мають.

🔸 1941-44 рр. Під час окупації станція працює з перебоями в залежності від наявності палива. За наказом німецьких окупантів демонтовано і відвантажено в Німеччину близько 70% обладнання.

🔸 1944 р., 30 липня. вже через три дні після вигнання гітлерівців з міста електростанція відновила роботу на розладнаних і розукомплектованих агрегатах з потужністю не більше 600 кВт.

🔸 1946 р., лютий. На під’їзних шляхах електростанції змонтований і запущений енергопоїзд виробництва США потужністю 3000 кВт. Він демонтований 1952 року після вводу нових потужностей на стаціонарній електростанції.

🔸 1961 р. Електростанція працює в режимі теплоелектроцентралі. Після підключення до об’єднаної енергосистеми власне виробництво електроенергії з року в рік зменшується, а виробництво теплоенергії збільшується.

🔸 1982 р. Переломний рік в житті електростанції. Два останніх турбогенератори зупинені і списані на металобрухт. Станція припинила існування як виробник електроенергії і перетворилася на теплогенеруюче підприємство у складі Івано-Франківського підприємства електромереж.

🔸 2012 р. на базі станції створено ТОВ «Станіславська теплоенергетична компанія», яка забезпечує теплом 1/3 споживачів міста.

#Прикарпаттяобленерго #історія #89річниця