Logo mob
Особистий кабінет

11.09.2019

Енергетики наголошують: досить спалювати суху траву!

Не зважаючи на постійні попередження, заборони та застереження рятувальників ДСНС, енергетиків, екологів та поліції, мешканці міста та області масово спалюють суху траву, листя та сміття на полях та приватних ділянках. Восени, під час сезонних польових робіт, проблема стає особливо гострою. Господарі ділянок позбавляються сухостою застарілим та небезпечним способом – його підпалюють. Вогонь нерідко залишають без нагляду, створюючи загрозу для людей, тварин, сусідніх будівель та ліній електропередач. В обленерго наголошують – підпали трави є недоцільними, незаконними та дуже небезпечними.

 

Протягом минулої доби Управління ДСНС України в Івано-Франківській області зафіксувало 21 пожежу, спровоковану спаленням трави. Безвідповідальні землекористувачі не компостують траву,  а розводять вогонь, щоб її позбутись. Часто локальні підпали поширюються на значні території, стають причиною пожеж та завдають серйозної шкоди не лише довкіллю, а й людям, адже тліюче листя виділяє чадний газ, який блокує постачання кисню до тканин організм, а дим провокує алергічні реакції, кашель та задуху.

За словами рятувальників ДНС, локалізувати загорання та гасити пожежу сухої трави на відкритих територіях непросто, адже вогонь стає неконтрольованим, особливо тоді, коли його підхоплюють пориви вітру, які є характерними для нашого регіону. Підпалювати сухостій неподалік ліній електропередач - вдвічі небезпечніше. Адже неконтрольований вогонь створює реальну загрозу обривів проводів, пошкодження електрообладнання і, як наслідок, до довготривалих аварійних вимкнень. Енергетики нагадують, що розпалювати вогнища в охоронних зонах ліній електропередач заборонено законом!

Щоб захистити електромережі від пожеж, АТ «Прикарпаттяобленерго»  регулярно та ретельно перевіряє стан пожежної безпеки на об’єктах та справність засобів пожежогасіння, проводить позапланові інструктажі персоналу, який обслуговує електроустановки, технологічне та інженерне обладнання тощо. «Ми вживаємо необхідних заходів для захисту своїх мереж. Проте, було б значно краще, якби траву взагалі не підпалювали.  Попри поширену ідею, що спалення трави сприяє кращому росту зелені та кращому урожаю, екологи вважають підпали сухостою -  злочином, - розповідають в енергокомпанії. – Вогонь завдає шкоди здоров’ю людей, вбиває або калічить дрібних тварин, повністю знищує екосистему та руйнує родючі шари ґрунту. Тож запалюючи сірник, варто подумати, скільки шкоди ви завдаєте своїми діями».

При виявленні неконтрольованих підпалів трави слід викликати бригаду рятувальників ДСНС за номером 101, а також повідомити про загрозу виникнення пожежі в охоронних зонах ліній електропередач на цілодобову телефонну лінію компанії за номером 0 800 50 40 20 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів на території України). Якщо особа палія відома – слід повідомити про неї в поліцію за номером 102. Публічний осуд та критика здатні змусити людей побачити себе зі сторони і переглянути свої дії. Тож енергетики закликають всіх, хто стане свідком безвідповідального підпалу сухостою поблизу електроустаткування, надсилати фото-докази з місцем розташування в приватні повідомлення на офіційну сторінку компанії в Facebook  для публікації.