Logo mob
Особистий кабінет

03.12.2019

Пам’ятка! Як уникнути проблем при заміні старої електропроводки на нову

Близько 30% звернень споживачів у Центр обслуговування клієнтів електропостачальника пов’язані із дозволом на зняття пломб для проведення електромонтажних робіт у своїх оселях. Зазвичай ці роботи пов’язані зі зміною старої проводки на нову.

 

Працівники АТ «Прикарпаттяобленерго» під час виїзду для перевірок правильності схем підключення та пломбування зіштовхуються із випадками, коли під час проведення ремонтних робіт у старій багатоквартирній забудові споживач замінює двопровідну схему внутрішньої електропроводки (фаза + нуль) на трипровідну (фаза + нуль+ заземлення). Це є порушенням.

Відповідно до вимог нормативних документів, провід заземлення повинен бути приєднаний у електрощитку до заземляючого контуру, але у старих багатоквартирних забудовах заземляючий контур – відсутній. Тому, часто електрик, якого ви запрошуєте для виконання монтажних робіт у вашій квартирі, з’єднує провід заземлення з «нульовим» проводом. Таке з’єднання є небезпечним для споживача у випадку проведення робіт у внутрішній квартирній мережі (заміна або встановлення автоматичних вимикачів, електричних кабелів), що призводить до зміни місця приєднання фазного та нульового проводу. Внаслідок таких неправильних дій на «вусику» заземлення у розетці з’явиться «фаза». За таких умов при дотику до пральної машини, електроплити, холодильника, вас може уразити електричним струмом. Також може виникнути пожежа у квартирі, оскільки електроенергія буде протікати через металеві труби (газову, водопровідну) і нагрівати їх.

Для запобігання таких випадків рекомендується встановлювати на вводі у квартиру диференційний автомат – пристрій захисного вимкнення напруги. Диференційний автомат захистить від перевантаження електромережі, короткого замикання, ураження електричним струмом, пожежі.

Щоб встановити диференційний автомат та перевірити схему електроживлення у вашій квартирі АТ «Прикарпаттяобленерго» рекомендує звернутись до кваліфікованого електрика.

Також завжди потрібно пам’ятати, що кожен із нас особисто несе відповідальність за свою безпеку та безпеку оточуючих!