Logo mob
Особистий кабінет

03.03.2020

Чистка трас: що це, чому зараз і кому це взагалі потрібно?

Щороку з 15 жовтня до 15 квітня у енергетиків триває сезон чистки трас ліній електропередачі. І хоча, здавалося б, необхідність таких робіт очевидна, щоразу спроби обрізати на приватній ділянці навіть найменшу гілку, яка заважає проводам, викликає активний протест господарів ділянок. Реакцію викликають і планові вимкнення електроенергії, що супроводжують чистки трас. Проте, коли стихія розгулюється, падіння та провисання гілок дерев та самих дерев призводять до аварій у мережах, привертаючи увагу до необхідності обрізки дерев. В АТ «Прикарпаттяобленерго» відповіли на найчастіші запитання про обрізку дерев під проводами.

 

  1. Що таке «чистка трас»?

Розчищення трас повітряних ліній – це обрізка гілок кущів та дерев, що ростуть в охоронній зоні під лінією проходження повітряних ліній електропередачі, або в небезпечній близькості з ними, які можуть спричинити пошкодження мережі.

  1. Для чого обрізати дерева під ЛЕП?

Під час сильних вітрів та мокрого снігу дерева, що знаходяться неподалік від лінії електропередач, можуть спричинити коротке замикання на лінії, обрив проводів та падіння опор, створюючи небезпеку для населення, а також перебої в електропостачанні.  Непроведена чистка траси в кілька разів підвищує ймовірність аварійного вимкнення, адже налипання мокрого снігу чи сильний вітер наближає гілку дерева до проводу. Контакт призводить до короткого замикання. Нерідко дерева чи гілки, що ростуть в охоронних зонах під лініями або поруч з проводами, падають на провід і обривають їх. А обірваний провід стає джерелом не тільки знеструмлень в мережі, а й серйозної небезпеки. Він непомітний і нечутний, тому під дію його напруги можуть потрапити люди чи тварини, а це призводить до травматизму чи навіть смертей.

Більшість аварійних вимкнень електропередачі під час негоди стається через падіння гілок та дерев на провід. Дерева поблизу трас ліній електропередачі необхідно обрізати, щоб зменшити ризик вимкнень та небезпеки для життя.

  1. Чому чистку траси проводять саме взимку?

Традиційно сезон чистки трас стартує 15 жовтня і триває до 15 квітня, цей період рекомендований екологами, адже дерева в цей час «сплять» і обрізка гілля їм не шкодить. В інші періоди обрізати дерева не можна.

Щороку енергетики визначають місця, які необхідно чистити, складають план-графік розчистки трас і погоджують його у сільських чи міських радах. У графіках вказано, коли і де буде вимикатися електролінія, для того, щоб і енергетики, і господарі змогли обрізати дерева. Ці графіки як правило відомі за 10 днів до дати планових вимкнень. В компанії кажуть, що за умови наявності вагомих причин, на них можна впливати, зателефонувавши у кол-центр.

Щороку енергетики чистять близько 2,5 тисяч кілометрів трас. Попередньо проводять обхід, визначаючи найпроблемніші ділянки. Як правило, провести чистку трас на одній-двох вулицях можна протягом одного дня, але часом об’єм робіт надто великий, і планові вимкнення здійснюють у кілька разів. Окрім того, написати заяву на знеструмлення лінії можуть мешканці, якщо хочуть провести чистку самостійно, або ж місцева влада та комунальні служби – для ремонтних робіт. В такому випадку на обрану дату теж планують знеструмлення лінії. Для споживачів електроенергії часті знеструмлення є незрозумілими і викликають непорозуміння. Насправді ж їх проводять з об’єктивних причин, намагаючись уникнути незручностей для населення.

  1. Де дізнатись графік планових вимкнень?

Уточнити інформацію щодо графіків вимкнень можна у філіях АТ «Прикарпаттяобленерго» , в кол-центрі компанії та у представників органів місцевої влади за місцем проживання. Окрім того, споживачам, номер телефону яких прив’язаний до облікового запису і є в базі даних обленерго, за 10 днів до планових вимкнень приходить смс-повідомлення з датою та часом вимкнень за їхньою адресою. А невдовзі таке сповіщення надсилатиме також бот компанії у соцмережі Viber.

  1. Хто повинен обрізати дерева?

Відповідно до законодавства працівники обленерго обрізають гілля в охоронній зоні поблизу електроліній напругою 10 кіловольт, а також біля електроліній напругою 0,4 кіловольт біля будинків і присадибних ділянок людей, які фізично не в змозі самостійно забезпечити чистку -  інвалідів, одиноких перестарілих та пенсіонерів. В усіх інших випадках мешканці господарюють на своїх територіях самостійно.

Для того, щоб чистка трас не закінчилась трагедією, енергетики тимчасово знеструмлюють лінії за власними графіками або на прохання господарів ділянок.