Logo mob
Особистий кабінет

04.06.2020

Дорослі, нагадайте дітям правила електробезпеки!

Прикарпатські енергетики закликають дорослих з настанням літніх канікулів ще раз нагадати дітворі про небезпеку необережної поведінки поруч з електроустаткуванням.

 Чому це так важливо? Бо за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно від електротравм гине до 25 тисяч дорослих і дітей. Часто таких наслідків можна було б уникнути, якщо б люди пам'ятали елементарні правила електробезпеки на вулиці і вдома.


  «З 9-річним Іваном з с. Підпечери нещасний випадок трапився на трансформаторній підстанції 35/10 кВ. Безпосередньо в охоронній зоні функціонував «стихійний» дитячий футбольний майданчик. Коли м’яч залетів на територію підстанції (як це було багато разів і до нещасного випадку) – хлопець зайшов на територію підстанції і був уражений високовольтним струмом», «18-річний хлопець виліз на вагон-цистерну, щоб зробити яскравий знімок і помер від травм, отриманих в результаті ураження електричним струмом» — такі заголовки доволі часто з’являються у стрічках новин. Дорослі часто пропускають мимо вух сухі статистичні дані, а що тоді казати про дітей, які можуть навіть не знати, яку небезпеку несуть жарти зі струмом. Щоб не сталось біди – поясніть дітворі прості на перший погляд правила 


Правило 1. Заборонено підніматись на опори ліній електропередачі, відчиняти двері і проникати в приміщення електроустановок, втручатись в їхню роботу.
Діти часто полюбляють робити заборонені речі. Є навіть ігри, хто вище вилізе на стовпа. Або хто ризикне зайти в трансформаторну підстанцію. Але такі ігри найімовірніше закінчуються трагічно. Поруч із електрообладнанням не дарма знаходяться застережливі знаки про небезпеку ураження струмом. Покажіть дітям ці знаки і наголосіть триматись подалі від електроустаткуванння. 

Правило 2. Заборонено рибалити, запускати повітряних зміїв, розпалювати вогнища, вилазити на дерева поблизу повітряних ліній електропередачі та електрообладнання, діставати будь-які предмети, що застрягли між проводами.
Два роки тому безневинна гра зі повітряним змієм коштувала хлопчині руки! Мокра жилка  зачепилась за провід і дитина отримала дуже серйозну електротравму.
А підліток, який після дощу заліз на дерево, гілки якого торкались повітряної лінії електропередачі –  загинув на місці.
Ще одна гра дітей – кидати «кеди» на дроти. І нехай 100 разів нічого не трапиться, але на 101 – провід може обірватись і вдарити струмом на смерть. Покажіть дітворі місця де гратись не можна і запропонуйте їм безпечну територію.

Правило 3. Не підходьте самі і не підпускайте нікого до обірваного дроту повітряної лінії, який лежить на землі чи звисає з опори ближче, ніж на 8 м.
Вісім метрів — це орієнтовно десять-дванадцять дитячих кроків. Якщо дорослий, чи дитина опинились ближче восьми метрів до обірваного проводу, спершу вона відчує пощипування в пальцях.
Якщо з тих чи інших причин людина опинилась ближче, ніж на 8 метрів до обірваного проводу, необхідно відходити на безпечну відстань, переміщуючи ступні ніг по землі і не відриваючи їх одну від одної.
Поясніть дитині її дії: не наближатись до проводу і повідомити дорослих! Зайва цікавість може коштувати життя!

Правило 4. Якщо Ви помітили обірвані проводи лінії електропередачі, відчинені двері трансформаторних підстанцій, або як сторонні особи проникають в приміщення електроустановок або піднімаються на опори, необхідно терміново повідомити кол-центр «Прикарпаттяобленерго»: 0-800-50-40-20 (цілодобово, безкоштовно). Проконтролюйте, щоб цей номер телефону діти занесли у своєї телефонної книжки.

Ваші дітки  заслуговують на канікули своєї мрії. І щоб вони були безпечними і в радість – спілкуйтесь з ними, розповідайте про небезпеку і як її уникнути, пропонуйте безпечні ігри та заняття. Навіть  найменша дітвора здатна зрозуміти і виконувати ці правила! 


Електробезпечних канікул!