Logo mob
Особистий кабінет

25.06.2020

Поради енергетиків про уникнення небезпеки під час повені

Прикарпатські енергетики наголошують, що під час повені важливо не забувати, що вода є провідником електричного струму. Щоб не сталось біди, під час затоплення дотримуйтесь основних правил електробезпеки


Зараз для усіх служб, в тому числі і для обленерго, основним пріоритетом є безпека життя і здоров’я мешканців області, особливо у затоплених територіях. Прикарпатські енергетики наголошують, що під час повені важливо не забувати, що вода є провідником електричного струму. Небезпеку під час негоди несуть обірвані проводи під напругою та увімкнені щитки в підвалах будинків. Навіть невелика кількість води може стати особливо небезпечною, якщо вона контактує зі струмом. Щоб не сталось біди, під час затоплення дотримуйтесь основних правил електробезпеки:

  1. При виявленні обірваного електричного проводу чи кабелю негайно повідомте про дану ситуацію в службу порятунку на номер 101 та у кол-центр АТ «Прикарпаттяобленерго» на номер 0 800 50 40 20. Ні в якому разі не чіпайте провід.
  2. Тримайтесь на відстані не ближче 8 метрів від обірваних і провислих електричних проводів. Якщо ж ви опинилися ближче - спробуйте обережно і повільно вийти з небезпечної території, щоб не потрапити під «крокову напругу». Пам’ятайте,  не можна бігти, потрібно переміщувати ступні ніг по землі, не відриваючи одну від одної, так званим «гусячим кроком». Намагайтеся не втрачати рівновагу, не збільшуйте ширину кроку, не торкайтеся землі рукою, не спирайтеся на сторонні предмети, не торкайтеся інших людей.
  3. Не намагайтесь усунути пошкодження в електроустановках самостійно чи прохати про це сусідів. Роботи в електромережах повинні виконувати лише фахівці енергокомпанії.
  4. Перш, ніж вступати у воду на вулиці чи у підвалах будинків, переконайтесь,  що електричні кабелі не контактують з водою. Ходіть у гумових чоботах.
  5. Щойно дізнавшись про ймовірність затоплення вашої домівки негайно від’єднайте всі електроприлади від електромережі, вимкніть  електроживлення на розподільному щитку.
  6. У затоплених місцях не підходьте до електрощитків, щоб самостійно їх вимкнути – дочекайтесь спеціалістів.
  7. Користуйтесь електроприладами тільки після їх ретельного просушування.