Logo mob
Особистий кабінет

21.09.2020

Прикарпатські енергетики попереджують: спалювання сухостою караються штрафами!

Попри постійні заборони та застереження рятувальників ДСНС, енергетиків, екологів та поліції, мешканці міста та області масово позбуваються сухої трави, листя та сміття на полях і приватних ділянках архаїчним методом - спаленням. Особливо гострою ця проблема стає восени, під час сезонних польових робіт. Вогонь бездумно залишають без нагляду, створюючи загрозу для людей, тварин, сусідніх будівель та ліній електропередач. Пориви вітру, характерні для нашого регіону, підхоплюють вогонь і розповсюджують його на кілометри, роблячи вогонь неконтрольованим та перешкоджаючи його гасінню. Оскільки такі господарі не зважають на будь-які попередження та аргументи – паліїв штрафуватимуть.

 

За минулий тиждень на Прикарпатті зареєстровано близько 30 пожеж в природних екосистемах. За минулу добу рятувальники ДСНС погасили 11 підпалів сухостою. Такі вогневі випадки трапляються як на відкритій території, так і на приватних господарських ділянках. Причиною їх виникнення найчастіше є халатне поводження людей з вогнем або ж недолуге хазяйнування на обійстях, яке може закінчитись великими неприємностями, а часом і трагедіями.

Підпалювати сухостій неподалік ліній електропередач - особливо небезпечно. Адже неконтрольований вогонь створює реальну загрозу обривів проводів, пошкодження електрообладнання. Такі пошкодження несуть за собою ряд тяжких наслідків: від довготривалих вимкнень до тяжких травм людей і тварин, а інколи – смерті. Звісно, щоб захистити електромережі від пожеж, АТ «Прикарпаттяобленерго»  регулярно та ретельно перевіряє стан пожежної безпеки на об’єктах та справність засобів пожежогасіння, проводить позапланові інструктажі персоналу, який обслуговує електроустановки, технологічне та інженерне обладнання тощо. «Ми вживаємо необхідних заходів для захисту своїх мереж. Проте, було б значно краще, якби траву взагалі не підпалювали.  Попри поширену ідею, що спалення трави сприяє кращому росту зелені та кращому урожаю, екологи вважають підпали сухостою -  злочином, - розповідають в АТ «Прикарпаттяобленерго». – Вогонь завдає шкоди здоров’ю людей, пошкоджує електрообладнання, призводить до травм та смертей людей та тварин, повністю знищує екосистему та руйнує родючі шари ґрунту. Тож запалюючи сірник, варто подумати, скільки шкоди ви завдаєте своїми діями».

Саме через серйозні наслідки підпалів сухостою, законодавчо посилені штрафи за паління трави. Уже зараз вивезти сміття обійдеться господарю дешевше, ніж заплатити штраф, адже мінімальний штраф за спалювання сухостою – 3400 грн.  За нанесення особливо великих збитків передбачена кримінальна відповідальність.  А якщо вогонь пошкодить лінії електропередач чи підстанції – відшкодувати доведеться ще й їхню вартість.


Рятувальники ДСНС в Івано-Франківській області попереджають про високий рівень пожежної небезпеки в області та місті на 21 вересня, адже синоптики прогнозують суху погоду зі шквалистими поривами вітру. Кинутий в суху траву за таких погодних умов запалений сірник призведе до великої шкоди.

При виявленні неконтрольованих підпалів трави слід викликати бригаду рятувальників ДСНС за номером 101, а також повідомити про загрозу виникнення пожежі в охоронних зонах ліній електропередач на цілодобову телефонну лінію компанії за номером 0 800 50 40 20 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів на території України). Якщо особа палія відома – слід повідомити про неї в поліцію за номером 102. Інколи лише суми штрафів змушують людей замислюватись, чи дійсно варто підпалювати сухостій.