Logo mob
Особистий кабінет

23.10.2020

Причиною пожеж та аварій на лініях є обігрівачі

В холодну пору року, щоб прогріти домівки, прикарпатці використовують електрообігрівачі. Це просте та доступне джерело тепла, але крім комфорту, воно може принести багато проблем. АТ «Прикарпаттяобленерго» закликає дотримуватись правил електробезпеки, щоб уникнути біди.

 

Часто, споживачі обирають найдешевші і, відповідно, найменш якісні обігрівачі. Такі прилади не мають автоматичного регулювання температури та не вимикаються в разі перегріву. А низька якість матеріалів призводить до того, що такі прилади швидко виходять з ладу і стають справжньою загрозою. Часто винуватцями пожеж стають самі споживачі, які забувають вимкнути прилади, покидаючи власну оселю, офіс або кімнату в гуртожитку.

Ще одна проблема увімкнених обігрівачів – аварійні ситуації на лініях через які цілі квартали, вулиці, навіть села можуть залишитися без світла. «Масове ввімкнення електричних обігрівачів спричиняє перевантаження мереж, не розрахованих на такі потужності,  і, відповідно – перебої з електропостачанням, електротравматизм та пожежі, - каже директор з охорони праці обленерго Ярослав Витвицький. – На жаль, близько 70% мереж обленерго зношені та заледве витримують навантаження восени та взимку. Це робить мережі вразливими до пошкоджень. Не варто випускати і той факт, що внутрішні мережі будинків не менш в критичному стані.» Експерти енергетичної галузі  сподіваються, що  перехід на стимулююче тарифоутворення  дасть змогу збільшити  надходження інвестицій в оновлення мереж, відповідно це вплине на безпеку та надійність в електропостачання. Наразі це у перспективі, тому при сьогоднішній ситуації в енергетичній галузі варто кожному споживачеві дотримуватися основних правил використання електроприладів та пам’ятати про власну безпеку та безпеку тих, хто поруч.

 

Для того, щоб уникнути небезпеки, слід дотримуватись наступних правил:

  • Перед тим, як підключити новий електроприлад до мережі, уважно вивчіть інструкцію, що додається до нього – якщо згідно неї прилад має бути заземлений, використовувати його без заземлення небезпечно.
  • Не вмикайте у мережу одночасно кілька енергоємних приладів – внаслідок цього можуть перегрітися розетки або спрацювати запобіжники. Якщо це сталося, негайно відключіть від мережі частину приладів.
  • Якщо у корпусі електроприладу при вмиканні виникає іскріння, користуватися ним забороняється.
  • Не залишайте без нагляду увімкнені електроприлади, надто праску, електроплитку, обігрівач.
  • При займанні проводу у жодному разі не заливайте його водою та не обривайте руками. В такій ситуації слід відключити електричний струм, після чого необхідно загасити пожежу землею, піском чи брезентом.