Logo mob
Особистий кабінет

05.11.2020

«Прикарпаттяобленерго» презентує макет найдавнішого електричного ліфта Івано-Франківська

Приголомшлива новина – у  корпоративному  Музеї електрифікації Прикарпаття АТ «Прикарпаттяобленерго» (м. Івано-Франківськ, вул. Індустріальна, 34) облаштовано новий цікавий експонат. Це макет найдавнішого електричного ліфта нашого міста. Його поява приурочена 90-літтю  компанії, яке відзначають цього року.

 

Розробив і виконав на замовлення компанії макет електричного ліфта початку ХХ століття львівський майстер Володимир Бевз.

Це складна конструкція заввишки 2,5 метри. Стальний каркас імітує поверхи, між якими, по напрямних, рухається кабінка. Усе прозоро і можна добре роздивитись як воно працює. Кожен відвідувач музею може самотужки привести ліфт в дію, покрутивши колесо ручного приводу генератора, що розміщений поруч. Механізм зроблений так, що рухати кабінку вниз значно важче, ніж вгору. Щоб кабіна зупинилась на певному поверсі, ії треба акуратно туди підвести – це демонструє філігранність роботи перших ліфтерів.

Взагалі, там все дуже реалістично. На дні шахти є пружини-відбійники та противаги. Кабінка, що висить на п’яти металевих тросах, вручну закривається решіткою, має дерев’яну обшивку. Розробник теж подбав про безпеку. Якщо зімітувати обрив тросу і від’єднати кабінку на верху шахти, вона почне падати, але майже одразу спрацюють аварійні гальма.

Прототипом музейного експонату став перший станиславівській пасажирський ліфт, що розміщувався у готелі «Уніон» (теперішній бізнес-центр «Київ», що на стометрівці). Відомостей про нього обмаль. 15 березня 1913 «Кур’єр Станиславівський»  помістив рекламне оголошення, де йшлося, що до послуг клієнтів «Уніону» комфортні номера, електричне світло, центральне опалення, гаряча і холодна вода у кожному номері та «osobowa winda electryczna», тобто електричний пасажирський ліфт. Це і є перша згадка про технічну новинку у нашому місті.

Знайомлячись з роботою експонату, електричного ліфта ХХ століття, також можна буде дізнатися про особливості роботи ліфтерів та де розташований найстарший ліфт Івано-Франківська, а також про життєві історії, які пов’язані  з ліфтами міста. « Відзначаючи 90 років першої міської електростанції, попередниці нашої компанії, ми хотіли оновити експозицію музею таким експонатом, який би нагадував, що з появою електрики наше місто стало розвиватися, - коментує подію Наталя Лещишин, начальник відділу інформаційної політики. -  Що електроенергія – це благо цивілізації, а енергетики своєю працею допомагають винаходам працювати, роблячи наше життя комфортнішим».

При звичному режимі роботи музею на власні очі першими побачити прототип електричного ліфта ХХ століття мали б школярі міста, які зазвичай є постійними відвідувачами музею. Однак через карантинні обмеження цю зустріч доведеться відкласти. Наразі побачити цікавий музейний експонат можна завдяки відео, яке розміщено на сторінці АТ «Прикарпаттяобленерго» у Facebook у вкладці «Відео» (https://www.facebook.com/376549135688762/videos/1780240038818117)  та на каналі компанії у Youtube (https://youtu.be/uRs1O8Kr7zc).