Logo mob
Особистий кабінет

18.11.2020

Про перемикання на лінії у коментарях фахівців

Останнім часом на різних порталах мережі Інтернет споживачі просять розповісти, чим зумовлені нетривалі вимкнення світла на 2-3 хвилини у ранкову пору, зокрема в проміжку з третьої години ночі по п’яту ранку. Фахівці АТ «Прикарпаттяобленерго» відповіли на найчастіші питання про такі вимкнення.

 

Що означає нетривала відсутність електроенергії в нічну пору доби?

В АТ «Прикарпаттяобленерго» пояснюють, що такі короткочасні знеструмлення – це оперативне перемикання на іншу лінію для зміни схеми електропостачання споживачів. Відчутними вони стають тоді, коли перемикання відбуваються на класах напруги 110-35-10-6 кВ, бо як правило, від  таких підстанції живляться цілі райони. Враховуючи специфіку розподілу електричної енергії в області, провести таке перемикання без знеструмлення клієнтів неможливо. Великі підстанції на території Прикарпаття живляться електроенергією від двох джерел: Об’єднаної енергетичної системи України та Бурштинського енергоострову. Напруги, які подають ці джерела, не синхронізовані між собою, тому перемикання між ними без знеструмлення споживачів могли б потягти за собою  пошкодження обладнання та збоїв в електропостачанні.

Для чого проводять такі перемикання?

Найчастіше короткотривалі  вимкнення – це підготовка до планових ремонтів. Їх проводять, щоб мінімізувати кількість клієнтів, яких необхідно знеструмити для ремонту або усунення дефектів на лінії. Якщо  лінію можливо перезаживити, то клієнтів перемикають на іншу лінію і проводять ремонтні роботи, а якщо перезаживити немає можливості – складають графіки планових робіт і відповідно до них знеструмлюють споживачів.

 Інколи також ці перемикання є реакцією на аварійні ситуації. Коли на лінії стаються обриви чи інші аварії,  клієнтів якомога швидше намагаються підключити до іншого джерела електроенергії та відновити електропостачання.  Відповідно, коли ремонт завершується, клієнтів повертають на їхню лінію.

Завдяки цим заходам суттєво мінімізується загроза аварійних вимкнень, пришвидшується час їх ліквідації не, покращується якість електропостачання.

Чи шкодять такі перемикання електрообладнанню?

Самі по собі перемикання ніяк не впливають на роботу  побутових  приладів. Короткочасні вимкнення та увімкнення електроенергії  не є загрозливими для побутових приладів за умови, якщо електрообладнання у оселях облаштоване з дотриманням Правил облаштування електроустановок, а також якщо електроприлади без дефектів та поломок. Сучасне електрообладнання розраховане на короткочасні знеструмлення.

Як часто проводять переминання з лінії на лінію?

Як правило короткочасні перемикання проводять за необхідності, при виявленні дефектів на лінії чи необхідності провести ремонт. Визначити закономірність в такому випадку неможливо.

В який час проводять перемикання?

Перемикання проводять, як правило, в нічний час доби, з 3:00 години ночі до 5:00 години ранку, щоб не створювати додаткові незручності для клієнтів. Більшість клієнтів у цей час не використовують електроенергію, тому вони проходять майже непомітно.

Що робити, якщо вимкнення тривають більше, ніж кілька хвилин, або ж відбуваються в інший час?

Якщо ж вимкнення стаються в інший час, або якщо тривають довше ніж кілька хвилин, енергетики радять звертатися  в кол-центрі компанії –  0 800 50 40 20, (0342) 59 40 20 (цілодобово).