Logo mob
Особистий кабінет

30.11.2020

Дівчат будуть залучати в енергетику

Минулої п’ятниці CSR Ukraine, експертна організація Центр «Розвиток КСВ», презентувала буклет «Твоє майбутнє в електроенергетиці» і профорієнтаційні уроки для учнів та учениць 5-10 класів.

 

Проєкт «Дівчата в енергетиці» має на меті подолати гендерні стереотипи при виборі майбутньої професії в енергетиці для дівчат та хлопців, а також підвищити впевненість дівчат щодо навчання та вибору успішної кар'єри в STEM. Для цього в рамках проєкту були створений буклет «Твоє майбутнє в електроенергетиці» та Методичні матеріали для проведення занять про енергетику у 5-10 класах.

До підготовки буклету та матеріалів доєднались провідні українські енергетичні компанії: ДТЕК, Прикарпаттяобленерго, Укргідроенерго, Енергоатом, Львівобленерго. Компанії надали інформацію про професії та поділились історіями успіху фахівців та фахівчинь, які побудували кар’єру в енергетиці

 

Опитування близько 200 учнів та учениць з різних регіонів України, проведене Центром «Розвиток КСВ», показало, що понад 50% опитуваних знають про важливість та перспективи сфери енергетики, але тільки 2 дитини з 200 (всього 1%) хотіли б у майбутньому працювати в енергетиці. Хоча 84% опитаних вказали, що в енергетиці можуть працювати і чоловіки, і жінки. 

 

Марина Саприкіна, керівниця Центр «Розвиток КСВ»: «Школярі/ки при виборі професії часто керуються стереотипами, оскільки у них відсутнє знання про різноманіття спеціальностей в енергетичному секторі. Особливо це стосується залученості дівчат у галузі STEM. Тільки 29,5% дівчат, серед 75% тих, хто цікавився технологіями чи наукою, продовжують вивчати їх в університетах. Саме тому ми реалізуємо проєкт, який має на меті залучити та мотивувати дівчат спробувати себе у галузі енергетики».

 

У буклеті представлені історії успіху енергетиків, які долають міфи та стереотипи про професію. Зокрема, Марія Гоголь, начальниця відділу обліку електроенергії АТ «Прикарпаттяобленерго» поділились власним досвідом про досягнення гендерної рівності в компанії: «На нашому підприємстві працює приблизно 3 тисячі працівників, третина з них – жінки. Цікаво, що майже половина Ради директорів на підприємстві - також жінки. Разом з тим в енергетику продовжують приходити переважно чоловіки. А тому наш обов’язок – заохочувати дівчат до здобуття освіти у сфері точних наук, зацікавлювати їх енергетикою як прогресивною галуззю та надихати їх прикладами жіночого лідерства в енергокомпаніях».

 

Матеріали проєкту можна завантажити на сайті Career Hub.

 

 

 

USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ) працює на зміцнення енергетичної безпеки України та перетворення енергетичного сектору країни в сучасну рушійну силу економічного зростання, орієнтовану на ринок та інтегровану в ЄС. Проєкт працює над вдосконаленням нормативно-правового середовища в енергетичному секторі та підвищенням надійності енергопостачання, створенням конкурентних ринків енергії, з метою підвищення прозорості, зменшення корупції та покращення добробуту громадян України. Діяльність USAID Проєкту енергетичної безпеки зосереджена на підтримці секторів електроенергії, природного газу, центрального теплопостачання та відновлюваної енергії, а також здійсненні міжсекторальних заходів, які сприяють гендерній рівності, екологічній і соціальній відповідальності. USAID ПЕБ також має на меті допомогти Україні покращити енергопостачання та зменшити наслідки російської агресії.

 

CSR Ukraine, Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація в Україні, що об'єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проєкти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSR Europe (Брюссель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія). www.csr-ukraine.org