Logo mob
Особистий кабінет

01.03.2021

Діти вдома – подбайте про їхню безпеку 

З 26 лютого Прикарпаття увійшло до червоної зони карантину, через що було скасовано  відвідування шкільних та дошкільних закладів. Як наслідок, все частіше діти залишаються вдома без нагляду батьків. І хоч дім – наша фортеця, він таїть чимало прихованих небезпек, перш за все, пов’язаних з електрикою. Наголосіть дітям, що електроприбори в домі – не іграшка. Використовувати їх варто лише усвідомлено.

 

Правило 1. Заборонено доторкатися до дротів, ізоляція яких ушкоджена, користуватись зіпсованими вимикачами, розетками та вилками; витягати за шнур вилку з розетки; вставляти в розетку сторонні предмети.

Тож перевірте ще раз мережу у вашому домі, аби не сталося біди. А своїм малятам наголосіть не користуватись пошкодженими приладами.

 

Правило 2. Не залишайте ввімкненими в мережу електроприлади, коли ними не користуєтесь або ідете з дому. Може статись коротке замикання, і, як наслідок — пожежа!

«Забув вимкнути» або «що тут такого, що комп’ютер залишився включеним» може призвести до біди. А крім того, Ви витрачаєте зайві кіловати електроенергії, за які доведеться заплатити.

 

Правило 3. Заборонено витирати електроприлади, розетки та вимикачі мокрою чи вологою ганчіркою, доторкатись до електроприладів мокрими руками, коли вони ввімкнені в електромережу.

Гарне прибирання кімнати – це вологе прибирання. А вода — це хороший провідник. Поясніть це дітям і вимикайте електроприлади з мережі перед вологим прибиранням і до повного висихання. Волога може потрапити у внутрішні елементи приладів і спричинити коротке замикання.

 

Правило 4. Не затискайте електропроводи дверима, віконними рамами; необхідно стежити, щоб дроти не потрапляли під ніжки столів та стільців; не можна прикріпляти електропровід до труб опалення, водопровідних, каналізаційних мереж та що-небудь вішати на електропроводку. Адже ізоляція проводу може пошкодитись, що призведе до ураження електричним струмом.

Часто продовжувачі, зарядні пристрої, дроти побутових електроприладів створюють в помешканні шалену суміш під столами, стільцями, ліжками і т. д., розплутати яку не так вже і просто. Стежте за порядком з електропроводами в домі і власним прикладом вчіть своїх дітей, аби не допустити до біди! 

 

Правило 5. Не можна застосовувати домашні електроприлади на вулиці, сходах, балконі та в сирих приміщеннях.

Іноді ми виносимо на вулицю ввімкнені в мережу побутові електроприлади, особливо на подвір’я приватного будинку. Будь-яка несправність ізоляції приладу чи дротів плюс дощ, роса чи талий сніг — і маємо реальну загрозу ураження струмом.

 

Правило 6. Перша дія, яку потрібно зробити, коли помітили, що з приладу йде дим, видно іскринки чи чути запах плавленої пластмаси — це вимкнути прилад з електромережі. Якщо біля розетки горить, і неможливо вимкнути, то потрібно відключити рубильник — він розташований біля лічильника.

Поясніть дитині її дії: не наближатись до цього місця, ні в якому разі не гасити вогонь водою, яка є провідником струму  і одразу повідомити дорослих (батьків, сусідів). Наголосіть, що ніхто не сваритиме їх за пошкоджену техніку, а от якщо намагатись приховати таку поломку – можна випадково спричинити пожежу.

 

Безпека ваших дітей – у Ваших руках. Тому, спілкуйтесь з дітьми, розповідайте про небезпеку і як її уникнути, пропонуйте безпечні ігри та заняття. Навіть  найменша дітвора здатна зрозуміти і виконувати ці правила!

Нехай все буде електробезпечно!