Logo mob
Особистий кабінет

26.03.2021

Реконструкція електромереж у Долинщині: тимчасові незручності, що забезпечать якість електропостачання

Філія АТ «Прикарпаттяобленерго» «Західна», що обслуговує електричні мережі Долинського району, розпочала втілення Інвестиційної програми обленерго на 2021 рік. В обленерго розповіли де   проводитимуть наймасштабніші реконструкції та як це вплине на якість електропостачання для клієнтів.

 

«Більшість мереж Долинщини були збудовані у 80-их роках минулого століття,. Фахівці компанії щороку намагались підтримувати технічний стан мереж та проводити необхідні ремонти. Оновлення мереж через відсутність фінансування йшло повільно, а комутаційний ресурс обладнання продовжував вичерпуватися, -  розповідає директор філії «Західна» Віталій Комісарук. – У цьому році  вдалось перейти на систему стимулюючого регулювання, за рахунок чого Інвестиційна програма компанії на 2021 збільшилась удвічі, ніж у попередні роки, і складе 452,5 мільйона гривень. Це дало можливість розпочати роботи з оновлення мереж у тих населених пунктах району, де це необхідно у першу чергу».

У 2021 році у Долинському районі  планують технічне переоснащення повітряних ліній класу напруги 0,4 кВ з застосуванням самоутримних ізольованих проводів від двох підстанцій у с.Солуків. Це початковий етап масштабної реконструкції, яка охопить велику частину села. Заміна проводу стане початком реалізації проєктів будівництва нової ділянки лінії 10 кВ довжиною 0,94 км, п’ять розвантажувальних трансформаторних підстанцій , та сімнадцять повітряних ліній 0,4 кВ загальною довжиною 9,596 км.

«На старих лініях проводи були неізольовані, при посиленому вітрі чи несприятливих погодних умовах відбувалися короткі замикання й аварійні вимкнення, - пояснює Віталій Комісарук. - Тепер же лінії протягнуть самоутримним ізольованим проводом, так званим СІПом, що дозволяє значно підвищити надійність електропостачання. Нові лінії будуть набагато стійкіші проти сили вітру чи падіння гілок, а якщо під час буревію СІП і порветься, то ризик від нього для життя людини значно нижчий, ніж від старого оголеного проводу. Виробники дають гарантію на СІПи – щонайменше 30 років».

Також наприкінці 2021 року фахівці обленерго  проводитимуть технічне переоснащення трансформаторної підстанції у с.Яворів. Лінія електропередачі від цієї підстанції є досить протяжною, тому віддалені споживачі, що підключені до цієї лінії, відчувають падіння напруги в холодну пору року. В рамках цієї модернізації трансформатор на підстанції переведуть на вищий клас напруги, з 6 кВ на 10 кВ та збудують нові ділянки повітряних ліній електропередачі напругою 10 кВ, що дозволить передавати якісну електроенергію навіть найвіддаленішим клієнтам.

На трансформаторних підстанціях, експлуатаційний ресурс обладнання на яких вичерпався, проведуть заміну та модернізацію застарілого електроустаткування. У 2021 році повністю замінять обладнання на підстанціях у с. М. Тур’я та с. Кропивник. Також заплановано роботи  із заміни силового трансформатора зі збільшенням номінальної потужності, що дасть змогу забезпечити якісною електроенергією споживачів , знизити ризик аварійних вимкнень та стрибків напруги. Ці роботи проводитимуться на  підстанціях у  м. Долина на  вул. А.Шептицького, с. Старий Мізунь на вул. Січових Стрільців; с. Міжріччя на вул.Січових Стрільців,  с.Оболоня на вул.Петрушевича.

Для покращення надійності високовольтних мереж протягом другого кварталу цього року будуть проводитись роботи із заміни елементів обладнання на двох підстанціях  с.Тисів,  с.Буковець та у  с.Козаківка, а також у селах Сукіль та Поляниця.

  

Також у Долинському районі планують проведення капітального ремонту повітряної лінії 0,4 кВ у с. Підбереж по вул. Богдана Хмельницького  та капітальні ремонти на таких підстанціях: у с. Старий Мiзунь по вул.Січових Стрільців, у  с.Новошин по вул. Лесі Українки, у с. Оболоня по вул.Петрушевича.  Для покращення якості напруги у третьому кварталі енергетики проведуть будівництво додаткової підстанції у с.Мислівка  для розвантаження існуючої.

Роботи з технічного обслуговування повітряних ліній – десь треба замінити опору, десь перетягнути проводи, десь поміняти силовий трансформатор на більшу потужність – проводяться круглорічно, щоб мінімізувати аварійні вимкнення, які трапляються за несприятливих погодних умов.

Зрозуміло, що всі ці роботи супроводжуються не зовсім приємними для споживачів вимкненнями електропостачання. Інколи об’ємні роботи вимагають проводити планові вимкнення кілька днів поспіль.  Та оскільки зараз у зв’язку з карантином багато людей навчаються чи працюють дистанційно, то енергетики намагаються не турбувати їх частими вимкненнями світла і масштабні роботи стараються змістити на літо, сподіваючись, що ситуація на той час дещо покращиться.

Про планові вимкнення у зв’язку з тими чи іншими роботами попереджають (повідомленнями чи телефонним обдзвоном) заздалегідь і роблять вимкнення тільки вдень.

 

Енергетики просять з розумінням ставитись до ймовірних планових вимкнень на лініях, які супроводжуватимуть роботи, адже в результаті отримають якісніше електропостачання. З графіками вимкнень можна буде ознайомитись на карті вимкнень стартової сторінки сайту АТ «Прикарпаттяобленерго»  https://oe.if.ua/, вибравши свою вулицю. Також, підписатися на смс-інформування про планові вимкнення можна за посиланням: https://goo.gl/G91z1H , або ж залишивши свій актуальний номер телефону у кол-центрі компанії за номером 0 800 50 40 20.