Logo mob
Особистий кабінет

07.04.2021

Спільні читання від прикарпатських енергетиків

6 квітня волонтери АТ «Прикарпаттяобленерго» провели перше спільне читання книг з вихованцями Центру соціально-психологічної реабілітації дітей. Онлайн та офлайн зустрічі з нагоди Всесвітнього тижня дитячого читання організовані в продовження Літературного марафону та благодійної акції енергетиків «Від читача до читача -  з книгою».

 

Нагадаємо, у лютому працівники обленерго спільно з партнерами зібрали та передали 400 книг до соціальних закладів Прикарпаття, у тому числі, до будинків дитини та інтернатів. Тепер  ці заклади відгукнулися на ідею енергетиків провести з дітьми спільні читання. Такі зустрічі тривалістю до 30 хвилин відбуватимуться і онлайн (на платформі zoom), і офлайн (на базі закладів, при сприятливій погоді – на подвір’ї). Перша зустріч охопила одразу три вікові категорії вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей. Розпочали акцію читаннями зі старшими дітьми, віком 14-17 років, читали "Бійцівський клуб"  Чака Поланіка. В рамках читання проаналізували цитати з книги та дивилися уривки з фільму, обговорювали характери та поведінку персонажів, їх вчинки та мотивацію. З середньою групою дітей, віком від 10 до 13 років, знайомилися з Алісою та її пригодами у Задзеркаллі від Льюїса Керрола, виготовляли зі звичайних серветок чарівне латаття, малювали фантазійних комах та змагалися у вікторині. А от з найменшими дітьми до 9 років читали добрі історії про звірят, розгадували загадки і просто спілкувалися з казковими гостями-ляльками.

«Мета наших спільних читань із дітьми – залучити їх до світу книг, – ділиться організатор події, голова Профкому обленерго Ольга Тишко. – Кожна із вибраних книг та історій орієнтована на інтереси вікових категорій дітей, кожен інтерактив допомагає вчитись аналізувати книги, думки автора, вчинки персонажів,  розвиває уяву та спонукає мріяти, помічати фантастичне у дрібничках, скеровує на прийняття власних правильних рішень. Волонтерами є найактивніші учасники Літературного марафону нашої компанії – люди, які закохані в читання і здатні надихнути своїм захопленням інших».

Усі учасники зустрічей отримали солодкі подарунки та призи за тематикою книг.

Директор Центру соціально-психологічної реабілітації дітей Василь Серденько вважає, що для того, щоб виховати мешканців соціальних закладів як повноцінних учасників суспільства, зусиль вихователів та вчителів соціальних закладів недостатньо. «Потрібна участь громадськості та волонтерів, які можуть висвітлити для них світ з несподіваних сторін,- розповідає Василь Серденько. - Просто необхідним є живе спілкування за межами Центру. Тому, ми з радістю відгукуємось на такі ініціативи. Діти після них отримують не лише знання, а й натхнення, позитивні приклади для наслідування, нові мрії та думки. Сподіваємось, що після закінчення карантину, схожих читань буде більше, адже це справді може допомогти привити нашим вихованцям інтерес до книг».

На цьому спільні читання енергетиків із дітьми не завершуються. На черзі читання з дошкільнятами у Надвірнянському будинку дитини, молодшими школярами  з Долинського ліцею-інтернату  (онлайн) та учнями 5-7 класів з Печеніжинської спецшколи-інтернату (онлайн).