Logo mob
Особистий кабінет

27.04.2021

Фахові поради про чистку трас

Сезон чистки трас ліній електропередачі, що традиційно триває з  жовтня до середини квітня закінчився. За цей час прикарпатським енергетикам вдалось прочистити понад 1 250 км охоронних зон ліній електропередачі від гілля дерев, що знаходились у небезпечній близькості від проводів. І хоча сезон завершився, запитання про чистку трас надходять у компанію надалі. Пропонуємо Вам ознайомитися із відповідями на найчастіші із них.

 

Хто відповідальний за обрізку дерев поблизу ліній електропередач?

Відповідно до законодавства працівники обленерго можуть  обрізати гілля лише поблизу електроліній напругою 10 кіловольт, а також біля електроліній напругою 0,4 кіловольт біля будинків і присадибних ділянок людей, які фізично не в змозі самостійно забезпечити чистку -  інвалідів, одиноких перестарілих та пенсіонерів. В усіх інших випадках мешканці або ж представники органів місцевої влади господарюють на своїх територіях самостійно.

Чистка трас – спільна відповідальність мешканців, органів місцевої влади та енергопостачальної компанії. Щосезону енергетики чистять тисячі кілометрів трас повітряних ліній електропередач,  які проходять до міст через ліси і поля. Але траси, що проходять через приватні ділянки чи ділянки на території села, селища, міста повинні чистити власники цих ділянок.

Чи безпечно власнику ділянки самостійно обрізати дерева?

Щоб процес обрізки дерев був безпечним для людей, лінію, під якою проводять чистку, відмикають від мережі. У філіях щороку розробляється графік чистки трас, за яким організовується вимкнення ліній електропередач та допуск в охоронну зону електроліній 0,4 кіловольт, які розміщені на території підприємств, установ, організацій, господарських дворів та фермерських господарств для проведення чистки траси електроліній. Графіки чисток погоджують у сільських радах, районних адміністраціях, а потім доводять до відома населення через районні засоби масової інформації, а також канали інформування місцевої влади. У графіках вказано, коли і де буде вимикатися електролінія, для того, щоб люди змогли обрізати дерева. Якщо ж споживач не міг в цей час провести обрізку, він може звернутися у філію з відповідною заявою, і бригада РЕМ вимкне лінію від напруги у інший час.

Як зрозуміти, що дерева  під проводами треба обрізати?

Ознаки того, що дерева під ЛЕПами пора обрізати є очевидними.  Якщо гілки наблизилися до лінії 0,4 кВ ближче, ніж на 1 метр, якщо нові дерева доросли до проводів, якщо гілля нависає над проводами чи якщо дерева аварійні і при негоді можуть впасти на проводи, то їх треба обрізати.

З чого господарю починати чистку трас?

Якщо власник ділянки бачить, що гілля чи дерево під проводами пора обрізати, то в першу чергу йому потрібно з’ясувати, коли за планом вимикатимуть його лінію. Таку інформацію можна уточнити у філіях АТ «Прикарпаттяобленерго» за місцем проживання, знайти на сайтах органів місцевого самоврядування або у районних газетах. Взявши дозвіл у філії обленерго, дерева можна обрізати.

А от якщо господар пропустив день, на який було заплановане вимкнення, йому необхідно з`явитись у філію за місцем проживання і написати заяву з проханням знеструмити лінію у інший час, щоб він міг безпечно провести обрізку дерев самостійно. Після розгляду заяви та огляду лінії енергетиками, власник ділянки та представник обленерго узгоджують час і день, коли лінія буде знеструмленою.

Чому важливо проводити чистки трас?

Необрізані гілки дерев  - це реальна небезпека ураження струмом для мешканців, особливо дітей, які можуть по них лазити. Крім того, під час сильного вітру дерева, що знаходяться у безпосередній близькості від лінії, можуть замкнути її, а під час буревію – спричинити обрив проводу. Загалом більшість відключень електропостачання під час негоди і далі відбувається через падіння гілок дерев на проводи.

 

Зважаючи на все вищесказане, енергетики просять мешканців та органи місцевого самоврядування дотримуватися правил безпеки та господарювати на своїх ділянках відповідально. Пам’ятайте, що ваша безпека перш за все у ваших руках.