Logo mob
Особистий кабінет

28.04.2021

АТ «Прикарпаттяобленерго» інвестує у здоров’я своїх працівників

Сьогодні, 28 квітня, світова спільнота відзначає День охорони праці. У 2021 році девізом події є «Передбачити, готуватися та реагувати на кризи – інвестуємо зараз у стійкі системи безпеки та здоров’я на роботі». Прикарпатські енергетики розповіли про стан охорони праці на підприємстві та про нові виклики в умовах пандемії.

 

Всесвітній день охорони праці проводять з метою привернення уваги до питань охорони праці та смертності працівників на робочому місці. В Україні за підсумками 2020 року на підприємствах зафіксовано 6 646 нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, з яких 393 – випадки зі смертельним наслідком, 3 054 – випадки гострого професійного захворювання працівників на COVID-19. В енергетичному комплексі у 2020 році на виробництві сталося 79 нещасних випадків, травми отримали 87 осіб, з них 23 – від ураження електричним струмом, 10 –  падіння з висоти, 16 – зі смертельним наслідком. Найпоширенішими причинами настання нещасних випадків стало невиконання вимог інструкцій з охорони праці, невиконання посадових обов’язків, незадовільний технічний стан засобів виробництва, особиста необережність потерпілого, не застосування засобів захисту.  

Оскільки більшість працівників обленерго виконують роботи підвищеної небезпеки і напряму пов’язані з ризиками травматизму від ураження електричним струмом, Дні охорони праці в компанії проводять щомісяця.  Як правило, вони тривають день і діляться на дві частини: теоретичну, яка включає в себе лекції, ознайомчі фільми та ролики, анкетування, повторення основних правил безпеки тощо, а також практичну, для відпрацювання навичок, під час якої демонструють безпечне виконання робіт безпосередньо в електроустановках. Також велика увага на підприємстві приділяється проведенню оперативного контролю робочих місць, за результатами якого відбувається моніторинг та аналізування виявлених порушень, проводиться робота з працівниками, які порушили вимоги правил охорони праці. У минулому році на підприємстві стався один випадок виробничого травматизму. До слова, це значно менше, ніж за минулі роки (2016 – 4 випадки; 2017 – 5 випадків; 2018 – 4 випадки; 2019 – 3 випадки).

«Життя та здоров’я працівників - завжди було і буде пріоритетним для нашої компанії, тому ми постійно працюємо над підвищенням рівня охорони праці на підприємстві, - розповідає директор з охорони праці АТ «Прикарпаттяобленерго» Ярослав Витвицький. – Зокрема, ми постійно дбаємо про проведення якісних інструктажів, навчання, перевірки знань з охорони праці працівників,  стан і якість захисних засобів, належних побутових умов, стан автомобілів, використання спецодягу встановленого взірця, аптечок. В компанії постійно проводиться робота з працівниками щодо вивчення і дотримання правил охорони праці, щоб робота була усвідомленою та безпечною. На тих,  хто їх порушує, накладається відповідальність».

Окрім того, на підприємстві в минулому році особлива увага приділялась запобіганню поширення коронавірусу серед працівників обленерго. Адже за дослідженнями фахівців галузі медицини, у осіб, які хворіли на коронавірус, спостерігаються довготривалі порушення концентрації уваги та реакцій, хронічна виснаженість, психологічні та емоційні розлади, депресивні стани, безсоння. Ці фактори можуть впливати на роботу людей, що працюють із електрообладнанням та підвищити ризик травматизму  серед них.

Зважаючи на це, у компанії  була організована можливість дистанційної роботи, особливо для  працівників групи ризику, старших 60-ти років. Працівники із симптомами захворювання та їх контактні особи відсторонювалися від роботи. Компанія взяла на себе фінансові витрати по тестуванню працівників та забезпеченню засобами захисту та дезинфікуючими засобами. На ці цілі за рік було спрямовано 3 400 000 гривень. Запобіжні заходи дали свій результат: із майже 3 тисяч працівників АТ «Прикарпаттяобленерго» за весь період пандемії на Covid-19  хворіло 458 працівників.

Тому Всесвітній день охорони праці – це нагода переглянути підходи до збереження життя та здоров’я працівників  на роботі, додати нові аспекти, запланувати нові заходи. У 2021 році основними акцентами події є безпека, життя та здоров’я на виробництві з урахуванням поширення пандемії Covid-19 та постковідних ускладнень у тих, хто переніс хворобу.

 

Довідка.

Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті загиблих працівників, уперше проведеного американськими та канадськими трудящими в 1989 році в пам’ять про працівників, які загинули та отримали травму на виробництві. У цей день більш ніж в ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці. В Україні цей День отримав назву «День охорони праці» і відзначається згідно до Указу Президента України № 685/2006 від 18 серпня 2006 року щорічно 28 квітня. АТ «Прикарпаттяобленерго» долучається до Всесвітнього Дня охорони праці 15 років поспіль.