Logo mob
Особистий кабінет

31.05.2021

Дві тисячі людей щороку гине від ураження електричним струмом

В Україні показник смертності від нещасних випадків невиробничого характеру втричі вищий, ніж у країнах Європейського Союзу та в інших розвинених країнах. З усіх виявлених причин смертності, 0,7% припадає на причини, пов’язані з ураженням електричним струмом. А це — понад 2 тисячі людей щороку. Третина з них – діти. Електроенергія – благо, яке робить життя людини комфортнішим та легшим. Проте, якщо ставитись до неї легковажно – біди не уникнути.

 

За останні роки збільшився показник ураження електричним струмом на територіях підстанцій, коли дорослі без необхідної кваліфікації намагаються втручатися в роботу електроустановок, або ж поцупити кольорові метали,  а діти – задовільнити свою цікавість, або ж зробити фото-селфі. Кілька років тому на Львівщині 30-річний чоловік помер від ураження струмом, намагаючись без дозволу підключити свій будинок до електромережі. На Вінниччині 12-річний хлопчик виламав вентиляційну решітку та проник у приміщення трансформаторної підстанції, де був смертельно уражений струмом. Непоодинокі випадки, коли діти отримали важкі травми, намагаючись дістати м’яча, який потрапив на дах трансформаторної підстанції.

Від трагедій не застрахований ніхто, вони стаються неочікувано, адже струм неможливо побачити, визначити за запахом чи звуком. Ураження електричним струмом може статись при торканні до елементів електроустановок, а поблизу приладів та об'єктів з високою напругою удар електричним струмом можливий без дотику до струмоведучих частин. Тому варто пам’ятати та нагадати дітям, що знаходитися на території підстанції чи поруч з електрообладнанням смертельно небезпечно.

Напруга на трансформаторних підстанціях в десятки разів вища, ніж в розетці, тому навіть наближатися до підстанцій небезпечно. Залишаючи дітей під час літніх канікул без нагляду, нагадайте їм правила, які можуть вберегти життя. Заборонено:

- гратися поблизу територій трансформаторних підстанцій

- відчиняти хвіртки огорож території трансформаторних підстанцій

- пошкоджувати огорожі, залізати на неї чи крізь неї на територію підстанції

- перебувати на території трансформаторних підстанцій, заходити до їх приміщень, відчиняти двері та люки цих споруд

- торкатися електрообладнання, огорож підстанцій, елементів та проводів

- підійматися по опорах ліній електропередачі до електропроводів та на дахи трансформаторних підстанцій

- кидати стороні предмети на будівлі трансформаторних підстанцій чи у електрообладнання

- будь-яким чином втручатися у роботу електрообладнання.

Тому, якщо ви помітили відкриті ворота трансформаторної підстанції, зірвані замки, відсутні застережні знаки, сторонніх осіб на території підстанції —одразу телефонуйте в кол-центр АТ «Прикарпаттяобленерго» на номер 0 800 50 40 20.