Logo mob
Особистий кабінет

30.07.2021

Долинський та Галицький водоканали цього разу уникнули знеструмлення

АТ «Прикарпаттяобленерго» повідомляло про вимушене знеструмлення Долинського та Галицького водоканалу 29 липня 2021 року через заборгованість за розподіл електроенергії та перетоки реактивної енергії. Оскільки адміністрація КП «Галичводоканал» внесла транш та зобов’язалась погасити заборгованість у серпні, його знеструмлення не проводилось. Долинський водоканал все ж знестумили на кілька годин, але увімкнули на прохання директора, підкріпленого гарантійним листом.

 

Станом на 20 липня 2021 року два водоканали області мали чималу заборгованість за розподіл електроенергії, непогашення якої ставило комунальні підприємства під загрозу вимушеного знеструмлення: КП «Галичводоканал» боргувало близько 93 000 гривень, а борг КП «Водоканал»  Долинської районної ради перевищував суму в 1 000 000 гривень.

Проте, щоб недопустити негативних наслідків для знестумлення об’єктів Галицького водоканалу, адміністація підприємства погасила половину суми первинного боргу, а решту зобов’язалась виплатити до 15 серпня. Оскільки КП «Галичводоканал» продемонструвало серйозні наміри позбутись заборгованості і докладає зусиль, щоб її погасити, підприємство знеструмлене не було.

КП «Водоканал»  Долинської районної ради все ж довелось знеструмити. Проте того ж дня на адресу обленерго прийшов новий гарантійний лист, яким адміністрація підприємства зобов’язалась виплатити перший транш заборгованості до 2 серпня 2021 року та повністю погасити борг до жовтня. Зважаючи на гарантійний лист та інтереси мешканців Долинщини, АТ «Прикарпаттяобленерго» пішло на зустріч Долинському водоканалу та відновило йому електропостачання ввечері, 29 серпня.

Проте, обов’язок оператора системи розподілу АТ «Прикарпаттяобленерго» — здійснювати розподіл електричної енергії, а обов’язок клієнтів — своєчасно оплатити ці послуги. Це передбачено Законом України «Про ринок електричної енергії» та Правилами роздрібного ринку електроенергії. Неоплата або ж невчасна оплата цих послуг підприємствами загрожують ефективному функціонуванню обленерго та можливості надавати якісні послуги розподілу електричної енергії мешканцям та підприємствам області. Якщо умови гарантійного листа будуть знову недотримані, обленерго доведеться припинити електропостачання підприємствам, що мають заборгованості.