Logo mob
Особистий кабінет

23.09.2021

Масштабна реконструкція електропідстанції у Ворохті – на фінішній прямій

Близько року фахівці АТ «Прикарпаттяобленерго» та підрядної організації проводять масштабну реконструкцію трансформаторної підстанції у Ворохті. Проект вартістю понад 73 мільйони гривень уже на фінішному етапі. Прикарпатські енергетики розповіли чи будуть проводитись планові вимкнення, коли саме завершаться ремонтні та як це вплине на електропостачання туристичного регіону.

 

Підстанція 110/35/10 кВ «Ворохта» введена в експлуатацію в 1969 році. Ця підстанція одержує живлення лише від підстанції «Надвірна» магістральною лінією 110 кВ з проміжним відбором потужності на підстанції 110/35/10 кВ «Ямна». І хоча підстанція «Ворохта» є однією із найпотужніших підстанцій області, оскільки на підстанції встановлено два триобмоткових трансформатори потужністю 40 МВА та 25 МВА, жодного іншого резервного живлення на випадок аварійних ситуацій ця підстанція не має і коли стаються надзвичайні ситуації – виводиться із мережі повністю. У  2017 році в експлуатацію була введена нова повітряна лінія 110 кВ «Яворів-Ільці», і це дало змогу забезпечити додаткове резервне живлення на випадок непередбачуваних ситуацій для декількох підстанцій регіону. Проте, для забезпечення якісного захисту  підстанції та приєднання до резервного живлення потрібно було оновити електроустаткування на підстанції «Ворохта».

Окрім того, підстанція була виконана за недосконалою схемою, що ставило під загрозу надійність електропостачання та ускладнювало ремонтні роботи на електроустаткування. Керівництво компанії прийняло рішення провести реконструкцію обладнання підстанції, включивши її у Інвестиційну програму підприємства.

Початок роботи на об’єкті стартував у 2020 році, а його завершення планують до кінця 2021 року. Минулого року вдалось повністю реконструювати крило 35 кВ, від якого приєднані великі підстанції Поляниця та «Говерла», з заміною комутаційних апаратів радянського зразка на новітні, закритого типу, оснащені за останнім технічним словом. Минулого року енергетикам вдалось збудувати для нього окреме приміщення, старі релейні системи вирішили не використовувати, а повністю замінили на сучасні надійні вакуумні вимикачі та мікропроцесорні прилади релейного захисту. Завдяки реконструкції, підстанцію відтепер можна контролювати дистанційно. Компактне розміщення обладнання у закритому приміщенні дозволяє проводити ремонтні роботи за будь-яких погодних умов, а також захищає устаткування від впливу зовнішнього середовища.

У 2021 прикарпатські енергетики активно приступили до реконструкції крила 10 та 110 кВ. Для початку на стороні 110 кВ, влаштовано повноцінну схему «містка». Ця нова схема дала енергетикам можливість почергово виводити обладнання для ремонту без перерв у електропостачанні, проводити оперативні перемикання ліній на випадок непередбачуваних аварійних ситуацій, а також дозволить розширити можливості підстанції, закільцювавши живлення по 110 кВ за схемою Надвірна - Ямна - Ворохта – Ільці – Яворів – Косів – Надвірна, забезпечивши можливість створити резервне живлення для цих підстанцій у перспективі.

На крилі 10 кВ обладнання старого розподільчого пристрою також повністю демонтували, встановивши новий комплектний розподільчий пристрій закритого типу, укомплекований найновішими вимикачами, які відповідають якісно новому рівню надійності та безпеки експлуатації обладнання. Також енергетиками був вдосконалений головний щит управління. Його укомплектували новими захистами трансформаторів та обладнання 110 кВ.

 

В комплексі ці заходи дозволять забезпечити більш якісне та надійне електропостачання клієнтам компанії, знизити рівень аварійних вимкнень, пришвидшити час їх ліквідації. Підстанція та обладнання буде захищена від вандалізму, від несприятливих погодних умов, характерних для гірського регіону. Також, обладнання можна буде контролювати дистанційно: про будь-які неполадки в роботі підстанції, диспетчери компанії будуть отримувати сигнал, а електронні журнали дадуть змогу оперативно діагностувати характер поломки і підготуватись до ремонту.

 

За словами енергетиків, це складна робота, і щоб довести її до ладу, потрібно час від часу знеструмлювати підстанцію на декілька годин. І хоча більшість ремонтних робіт проводитимуться на працюючому обладнанні – все ж планових вимкнень не уникнути. Деякі населені пункти вдасться перезаживити від інших підстанцій, але деякі таки доведеться вимкнути, тому АТ «Прикарпаттяобленерго» звертається до клієнтів проханням з розумінням ставитись до вимушених планових вимкнень та врахувати їх у своїх робочих та побутових планах. Звісно, про будь-які вимкнення енергетики попереджатимуть клієнтів заздалегідь.В компанії кажуть, що завдяки запланованому ремонту, в будинки споживачів подаватиметься надійна електроенергія. Слідкувати за плановими вимкненнями можна також на сайті компанії, вибравши на карті вимкнень свою адресу.