Logo mob
Особистий кабінет

20.10.2021

До уваги мешканців й бізнесу Поляниці та Яблуниці!

Відповідно до частини другої статті 22 Закону України «Про ринок електричної енергії», оператор системи розподілу може відмовити в доступі до електричних мереж у разі недостатньої пропускної спроможності електричних мереж з наданням обґрунтування причини такої відмови, яка має базуватися на об’єктивних і технічно та економічно обґрунтованих критеріях, а також інформації про обґрунтований строк, необхідний для створення резерву спроможності мереж відповідно до затвердженого НКРЕКП планом розвитку системи розподілу.

Таким чином, оператор системи розподілу (АТ «Прикарпаттяобленерго») не має права відмовити Замовнику у наданні послуги приєднання, проте з урахуванням вимог частини  другої статті 22 Закону України «Про ринок електричної енергії», ОСР може відмовити в доступі до електричних мереж з наданням обґрунтуванням причини такої відмови.

 На жаль,  виникла ситуація, коли через інтенсивний розвиток туризму у с. Поляниця та с. Яблуниця, пропускна здатність існуючих мереж 10-35 кВ на теперішній час вичерпана. Регіон активно розвивається, кількість нових користувачів системи розподілу росте рекордними темпами і попит на електричну енергію нових замовників не може бути покритий існуючими потужностями та пропускною здатністю  електричних мереж цього регіону.

Заходи для ліквідації дефіциту потужності в цьому регіоні, передбачені інвестиційними програмами АТ «Прикарпаттяобленерго» 2020-2022 років, у відповідності до Плану розвитку системи розподілу компанії. Станом на сьогодні, збудовано ПС 35/10 кВ «Поляниця», яка заживлена однією повітряною лінією 35 кВ від трансформаторної підстанції110/35/10 кВ «Ворохта». В проєкті Плану розвитку системи розподілу на 2022 рік, передбачено будівництво ПС 35 кВ «Яблуниця» та переведення другої лінії живлення підстанції 35/10 кВ «Поляниця» на 35 кВ. Для цього необхідно виконати реконструкцію мереж 10 кВ з перезаживленням існуючих ТП 10/0,4 кВ, що також передбачено у проєкті інвестиційної програми на 2022 рік.

АТ «Прикапаттяобленего» просить поставитись до ситуації та тимчасових незручностей з розумінням. В першу чергу це стосується тих клієнтів, які уклали договір на приєднання,  отримали технічні умови, були приєднані до електромережі, однак яким вимушено відмовлено в доступі до електричних мереж через дефіцит потужності. Енергетики запевняють, що зазначена ситуація буде вирішена щойно будуть виконані заплановані заходи передбачені у проєкті інвестиційної програми на 2022 рік.

У термін до 22.12. 2022 року усі роботи будуть виконані.

 У разі звернення Замовників із заявою на приєднання у населених пунктах Поляниця та Яблуниця, таким Замовникам будуть видаватися технічні умови приєднання, рахунок на оплату плати за приєднання, розрахунок вартості плати за приєднання та лист- відмова у доступі до електричних мереж з зазначенням з наданням обґрунтування причини такої відмови та строку, необхідного для створення резерву спроможності мереж.