Logo mob
Особистий кабінет

04.02.2022

АТ «Прикарпаттяобленерго» інвестує в електромережі

Одним із пріоритетних напрямів діяльності АТ «Прикарпаттяобленерго» є інвестиційний. На 2022 рік на розвиток електромереж АТ «Прикарпаттяобленерго» планується залучити інвестиції у обсязі 544 мільйони гривень. Близько 62% від цієї суми буде спрямовано на будівництво, технічне переоснащення та реконструкція електричних мереж та обладнання

 

Загалом, Інвестиційна програма АТ «Прикарпаттяобленерго» спрямовується на:

- модернізацію та оновлення розподільчих мереж;

- вдосконалення обліку електроенергії;

- модернізацію транспортних засобів;

- впровадження та розвиток інформаційних технологій, а також новітніх комунікаційних і телекомунікаційних систем;

- розвиток і автоматизацію диспетчерсько-технологічного керування тощо.

 

Важливим фактором та стимулом для реалізації обсягів інвестиційної програми є те, що станом на поточний час 67,5 % електрообладнання застаріле та зношене, а тому потребує негайної реконструкції. Заходи інвестиційної програми передбачають покращення технічного стану ліній та підстанцій електричних мереж. Їх виконання у комплексі сприятиме підвищенню надійності та забезпеченню безперервним та якісним електропостачанням споживачів Івано-Франківської області, зменшення кількості аварійних вимкнень та скорочення часу на їх ліквідацію. У цьому році найважливішими та найбільш масштабними заходами є:

- технічне переоснащення повітряних ліній електропередачі 0,4-10 кВ. Всього в цьому році планують реконструкцію 120 км повітряних ліній 0,4-10 кВ на території усієї області. Наймасштабніші ремонтні роботи  будуть здійснені у гірських регіонах області, так як саме там лінії знаходяться у найбільш зношеному стані, а природнє споживання електроенергії росте через активний туризм у регіоні. На адресу обленерго надійшло близько 200 повідомлень про низьку напругу. Більшість повідомлень було від мешканців Косівщини (зокрема сіл Космач, Тюдів, Розтока), Снятинщини (зокрема с. Горішнє Залуччя), Долинщини (зокрема с. Княжолука), Надвірнянщини,  Верховинщини (зокрема сіл Замагора, Грабовець, Кривополе), Богородчанщини (зокрема с. Старуня) та Коломийщини (зокрема с. Печеніжин). Левова частка реконстукції ліній 0,4 кВ буде спрямована на усунення дефектів електрообладнання та інших причин низької напруги у мешканців цих регіонів.

- технічне переоснащення кабельних ліній електропередачі 0,4-10 кВ. Під цьогорічну реконструкцію підпадуть 3,63 км кабельних ліній у м. Івано-Франківську та м. Коломия у зв’язку із критичним старінням ізоляції кабелю, що робить лінії ненадійними та можу спровокувати аварійні ситуації.

- реконструкція повітряних ліній 35 кВ «Озерна-Височанка». Лінія знаходиться в Калуському районі Івано-Франківської області, є частиною важливого транзиту 35 кВ від підстанції 110 кВ «Калуш» до підстанції 110 кВ «Височанка». Лінія знаходиться в зоні зсуву ґрунтів і її необхідно винести у безпечну зону для попередження аварійних ситуацій.

- будівництво розвантажувальних трансформаторних підстанцій 10/0,4 кВ та мереж до них. Як показують результати контролю за параметрами якості електроенергії в більшості випадків причини низької напруги є понаднормативна довжина повітряних ліній та недостатня їх пропускна здатність. Скорочення довжини ліній можна досягти за рахунок розукрупнення існуючих там, де це можливо, та за рахунок будівництва додаткових розвантажувальних трансформаторних підстанцій . Це дозволить позбутись понаднормативних довжин, зменшити втрати електроенергії та напруги в мережах 04 кВ та забезпечити належну якість електроенергії у споживачів. Всього у планах енергетиків збудувати 142 нові підстанції на території області на загальну суму в майже 63 мільйонів гривень.

- реконструкція підстанції  Опорна 110 кВ з заміною масляних вимикачів 110 кВ приєднання Загвіздя та ОВ-110 кВ на елегазові, стійкіші до зовнішніх впливів та безпечніші в експлуатації.

- Ще 64 трансформаторних підстанцій у 2022 році пройдуть технічне переоснащення  із заміною шаф та силових трансформаторів  і 129 трансформаторних підстанцій - технічне переоснащення  із заміною силового трансформатора – 129.

Наймасштабнішим проектом реконструкції трансформаторних підстанцій для енергетиків в цьому році буде проведення реконструкції підстанції «ЦНДЛ» у середмісті  Івано-Франківська. У підстанцію інвестують майже 42 мільйони гривень. Впродовж 56 років експлуатації до мереж підстанції було приєднано велику кількість нових споживачів, так як підстанція знаходиться в центральній частині міста. Збільшення навантаження призводить до все частіших випадків збоїв в роботі обладнання. На підстанції замінять трансформатор на більш потужний, замінять розподільчі пристрої на комплексні розподільчі пристрої закритого типу тощо.  Підстанція має одне із ключових значень для забезпечення електроенергією центральної частини міста.

Також, у 2022 році планується впровадити автоматизацію обліку в 30 116 споживачів за рахунок встановлення «розумних лічильників» та встановити обладнання прийому-передачі даних на 323 трансформаторних підстанціях, що охоплює населені пункти Яремчанської міської ради, колишніх Надвірнянського, Коломийського, Калуського, Долинського, Рожнятівського, Косівського районів.

Звісно, це не усі заплановані заходи. З повним текстом Інвестпрограми енергетиків на 2022 рік можна ознайомитись на сайті компанії в розділі «Офіційна інформація» в підпункті «Інвестиційні програми на 2022 рік» або за посиланням https://oe.if.ua/uk/sections/5e9f1c5fdb9c42704449b999#610e9135db9c4230b76c7a97.

Щоб пришвидшити темпи будівництва та реконструкції мереж, АТ «Прикапаттяобленерго» залучатиме підрядні організації до більшості робіт. Організації, що матимуть достатню кількість персоналу та техніки для реалізації проектів, будуть обрані на основі проведення тендерних конкурсів.