Logo mob
Особистий кабінет

10 Березня 2023, 11:41

Період чистки трас ліній електропередачі в розпалі

Бригада ВДЕМ-2 філії АТ «Центральна» на цьому тижні обрізає гілля та дерева с. Побережжя та с. Стриганці. Чому важливо проводити чистку трас, чому її проводять саме зараз та як реагують мешканці: бригада ділиться враженнями від щоденної роботи.


Сезон чистки трас ліній електропередачі триває з 15 жовтня по 15 квітня. За цей період бригада прочистить 30-40 км простору під проводами між гілок і дерев, попереджаючи аварійні вимкнення та нещасні випадки.
«Чисткою трас називають процес обрізки гілок і дерев, які ростуть в охоронних зонах ліній електропередачі і можуть контактувати із проводами, - розповідає Андрій Шимків, майстер бригади. – Висаджувати дерева під проводами заборонено, але люди все одно це роблять. Або ж дерева насаджуються самі. Коли гілки або дерева близько до проводів, то під час сильного вітру чи через налипання мокрого снігу, гілля чи дерева обривають проводи. Ми чистимо дерева, щоб недопустити цих обривів, бо обірваний провід – це не лише години без електроенергії, це ще часом загроза для життя».
В одне село, до прикладу, бригада приїжджає раз на три роки – такі норми. За цей час горіх чи вербва може вирости на 3-4 метри і розростись в ширину. Інколи дерева прочистити вдається за годину-дві, а інколи працюють тижнями. Але об’єми не лякають бригаду. Кажуть, найважче – переконати людей, що гілку треба зрізати. «В нас щотижня бувають випадки, коли господарі агресивно відстоюють гілку, яка «родить 10 кг яблук в рік», – ділиться досвідом електромонтер Сенюк Євген. – Сваряться та блокують доступ. І байдуже, що господарі не мали б садити під проводами дерева або ж і самі зрізати гілля. Доводиться пояснювати, що обірваний провід може коштувати життя дитини чи дорослого, бо ж струм не пахне і його не видно. На переконання йде багато час. Хотілось би, щоб господарі були більш відповідальні на своїх угіддях».
Навіть одне непрочищене дерево може наробити великої біди. «Минулого року негода повалила крислате дерево на опору, залишивши мешканців без електроенергії на кілька годин, - розповів керівник робіт, електромонтер Бисага Євген. – А все тому, що господарі пожаліли зрізати гілля. Поки опору замінили, замінили проводи і подали електроенергію пройшло більше половини доби».
«Не зважаючи на перешкоди, погодні умови та інші несприятливі обставини, моя бригада робить свою роботу сумлінно та добросовісно, - розповідає Андрій Шимків. – Вони завжди знають, що їх робота захищає людей від можливих ударів струмом, попереджує аварії на лініях».