Logo mob
Особистий кабінет

17 Березня 2023, 10:17

Як енергетики лелек зустрічають

19 березня – день прильоту лелек. До прильоту буськів прикарпатські енергетики приготувалися заздалегідь - вже встановили 32 спеціальні платформи для гнізд на опорах електроліній, ще 4 у черзі.  Реконструкція лелечих домівок відбувається у рамках природоохоронної програми зі збереження біорізноманіття «Лелека», яка  запроваджена в «Прикарпаттяобленерго» ще в 2011 році. За цей проміжок часу було вироблено і встановлено 771 конструкцію. Рекордсменом з кількості ооновлених лелечих гнізд, 165 одиниць,  є  філія «Східна», яка працює на території Снятинської, Городенківської та Тлумацької громад. 

 

«Гнізда на опорах становлять загрозу і для лелек, і для надійного енергопостачання регіону, розповідає Ксенія Чупа, інженер з навколишнього середовища «Прикарпаттяобленерго».  Молоді птахи, вилітаючи з гнізд, часто травмуються від зіткнення з електролініями. Наслідком цього є смерть або каліцтво птахів, замикання в електромережі, обриви ліній електропередавання та збої в електропостачанні».

Сьогодні в Україні близько 30% гнізд лелек розташовані на опорах. Кількість гнізд на електроопорах з року у рік зростає. Причиною цього є заміна дахового покриття людських будівель та зручність опор.

Щоб захистити ізолятори від забруднення птахами, на повітряних лініях 35-110 кВ енергетики встановлюють протиптахові ковпаки. А лелечі гнізда на опорах розподільчих ліній електропередавання (0,4 кВ) підносять на спеціальні металеві платформи, що знижує сметрність серед птахів і зменшує економічні втрати. У такий спосіб енергетики долучаються до збереження лелек, які занесені до Червоної книги.  А ще вірять, що з прильотом лелек, згине ворожа нечисть, розправить вільні крила ненька Україна, запанує мир на  українській землі!

Довідково:

В Україну щороку повертаються 25 тисяч лелек. Чисельність світової популяції білого лелеки оцінюється в 230 тисяч пар, при чому більше 30 тисяч пар – в Україні. Найбільше їх живе на заході (крім високогір’я Карпат) та на півночі країни.

 Вважається, що лелече гніздо на подвір’ї приносить щастя, удачу та добробут. Лелека — один із символів України.

 

Народні прикмети:

  • Рано бузько прилетів — буде тепле літо.
  • Лелека починає непокоїтися — на погану погоду.
  • Активно тріщить увечері дзьобом — завтра буде сонячний день.
  • Стоїть на одній нозі — значить треба чекати похолодання.
  • Перед тим, як здійметься вітер, лелеки довго кружляють біля своїх гнізд.
  • Заклекотали лелеки в гнізді — час садити цибулю