Logo mob
Особистий кабінет

20 Березня 2023, 10:13

Неконтрольований вогонь – реальна загроза електрообладнанню

З першим проблиском весняного сонця – перші пожежі на полях і угіддях. Попри заборони, попередження та штрафи мешканці масово випалюють сухостій на земельних ділянках.  За даними ДСНС лише за минулий тиждень  на Івано-Франківщині зафіксовано 150 самовільних  неконтрольованих підпалів сухої трави та сміття. Загальна площа, яку пройшов вогонь, знищуючи все на своєму шляху, склала десятки гектарів. У більшості випадків вогонь бездумно залишали без нагляду, створюючи загрозу для людей, тварин, сусідніх будівель та ліній електропередачі. А весна лише почалась.

 

Підпалювати сухостій неподалік ліній електропередачі – особливо небезпечно. Адже неконтрольований вогонь створює реальну загрозу обривів проводів, пошкодження електрообладнання. Такі пошкодження призводять до тяжких травм людей і тварин, а інколи – смерті. Згоріле обладнання не може забезпечувати безперебійне електропостачання, а ремонт та заміна інколи займає від декількох годин до кілька днів. Минулого року на Косівщині, через самовільний підпал сухостою місцевими мешканцями, згоріла трансформаторна підстанція 10/0,4 кВ. Енергетикам довелось виконувати заміну силового трансформатора, який через пошкодження вогнем, остаточно вийшов з ладу. Горе-господар наробив лиха 46 сім`ям, залишивши їх без електропостачання більш як на добу. В цьому році, завдяки вчасній роботі вогнеборців, пошкоджень електрообладнання досі не було, але якщо рятувальникам наступного разу не вдасться швидко локалізувати вогонь – наслідки можуть бути трагічними.

 Звісно, щоб захистити електромережі від пожеж, «Прикарпаттяобленерго» регулярно та ретельно перевіряє стан пожежної безпеки на об’єктах та справність засобів пожежогасіння. «Ми проводитимемо позапланові інструктажі персоналу, тренування з запобігання поширенню вогню, перевірки укомплектування та стану засобів пожежогасіння, стану меж охоронних зон електрообладнання тощо, - розповів директор з охорони праці обленерго Ярослав Витвицький. -  І хоча до пожежної безпеки ми ставимося вкрай серйозно, від підпалів та необережного поводження з вогнем сторонніх осіб ці заходи можуть виявитись недостатніми. Тому регулярно через ЗМІ ми закликаємо населення не палити суху траву. Тим більше, що у зв’язку з новими штрафами, таке господарювання може суттєво вдарити по кишені палія».