Logo mob
Особистий кабінет

11 Травня 2023, 12:26

Війна для крадіїв не табу. Електроенергію крадуть і під час воєнного стану

За минулий рік на території області зафіксовано 546 випадків крадіжок електроенергії. А за три місяці цього року таких випадків  вже виявлено 128.

 

Здавалось би, що під час воєнного стану кількість крадіжок мала би зменшитись, адже чимало людей виїхало, були періоди вимкнень, аварійних відключень, однак статистика говорить про інше – порушників закону війна не спинила.

Найбільше порушників серед побутових споживачів, 82% від усіх виявлених випадків. Якщо скласти умовний рейтинг крадіжок, то найбільше їх за перший квартал цього року виявили у Яремчанській, Калуській та Коломийській дільниці.

 Основними видами порушень, як і раніше, залишаються самовільне підключення поза приладами обліку, використання постійних магнітів для зупинки лічильників та пошкодження, відсутність  пломб. Збитки від такої "економії" споживачів чималі: минулого року вони перевищили суму у 6 мільйонів гривень.

Змінилися і місця виявлення крадіжок. Якщо раніше виявляли крадіжки в переважній більшості на підприємствах чи у розважальних закладах – пабах, ресторанах, відпочинкових комплексах, де є велике споживання електроенергії, то сьогодні - у звичайних житлових будинках, які забезпечують свої комунальні потреби за рахунок електроенергії, яка фактично не обліковується. Наприклад, електричне опалення чи навіть малі підприємства у переобладнаних житлових будинках.

«У людей із меншим рівнем достатку крадіжок ми практично не фіксуємо, - розповідає Богдан Витвицький, начальник відділу аналізу та енергоаудиту. Прості пенсіонери, люди з меншим рівнем достатку практично не порушують Правил роздрібного ринку електричної енергії. Як правило, до крадіжок вдаються досить заможні люди, або люди із середнім достатком. Простий пересічний громадянин розуміє, що за порушення буде відповідати перед законом. Для громадян же, які мають бізнес, це допустима доля ризику. Вони свідомо йдуть на цей ризик, думаючи, що уникнуть відповідальності».  

Фахівці пояснюють, що їхня робота не тільки виявляти крадіжки, але й попереджати їх, унеможливлювати такі випадки в майбутньому. Є група інспекторів, які слідкують за мережею та аналізують інформацію, а є інспектори, що виїжджають на місце. Частину крадіжок виявляють просто під час планових перевірок. Є спецобладнання, яке показує «зайві» сигнали, шуми тощо на відстані до 12 кілометрів. Деякі крадіжки допомагає виявити Український державний центр радіочастот. Енергетики, знаючи хитрі методи крадіїв, працюють завжди на випередження, щоразу оновлюють спецтехніку, яка допомагає виявляти крадіжки, підсилюють підрозділи фаховими і грамотними фахівцями.

Споживачам, у яких виявляють крадіжку, роблять донарахування, пояснюють енергетики, - вони мають сплатити все, що використали поза обліком. Вирахувати це нескладно: існують відповідні алгоритми. У більшості випадках суми донарахування за викрадену електроенергію є досить значними.

 

Згідно ст. 188 Кримінального кодексу України крадіжка електричної енергії шляхом самовільного використання без засобів обліку (якщо використання засобів обліку обов’язкове) дорівнює штрафу від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. А дії, що спричинюють зміну показів засобів вимірювальної техніки (використання постійних магнітів, високочастотних генераторів тощо), в тому числі умисне пошкодження засобів обліку в будь-який інший спосіб неминуче приведуть і до кримінальної відповідальності за розкрадання електроенергії та виправних робіт строком до 2 років.

Що не кажіть, але платити за показником і за тарифом вигідніше, ніж жити «оглядаючись».

Окрім того,  крадії електроенергії  завдають не тільки економічних збитків, вплив їхніх дій відчувають і самі споживачі, адже незаконні включення на лініях найперше ведуть до зниження якості електропостачання.

Отож, якщо ви стали свідком крадіжки електроенергії, побачили роботи з демонтажу ліній або обладнання підстанцій людьми, що не є працівниками АТ "Прикарпаттяобленерго", одразу ж повідомляйте про це у кол-центру  за номером 0 800 50 40 20.