Logo mob
Особистий кабінет

15 Травня 2023, 12:04

Чому не можна накопичити електроенергію зараз, і використовувати її у випадку дефіциту?

Джерело: НЕК "Укренерго" ​​Влітку енергосистемі потрібно буде активувати всі резерви для забезпечення споживачів електрикою на той час, поки електростанції ремонтуються після російських обстрілів та виснажливої роботи на максимумі.  Нас часто запитують: а чи не можна зараз накопичити електроенергію, щоб через деякий час використати її, як головний резерв, для покриття можливого дефіциту? На жаль, це неможливо. Ось чому:



1. Найбільша “батарейка” у світі на максимумі потужності може замінити лише два блоки наших ТЕС.

Найбільша на сьогодні у світі працююча система накопичення електроенергії (США)  має потужність 400 МВт, що дорівнює двом блокам  на наших теплових електростанцій (ТЕС). ЇЇ ємність - 1600 Мвт-год - дозволяє забезпечувати електроенергією 300 тис. домівок 4 години. За даними Міненерго, через російські атаки в Україні з жовтня по березень тільки на ТЕС  було обстріляно 19 блоків, багато з них по кілька разів.Також зазнали серйозних пошкоджень гідроелектростанції та теплоелектроцентралі.

2. Найсучасніші технології не дозволяють зберігати енергію довше двох тижнів.

Данія цьогоріч почне будівництво системи накопичення енергії, яка дозволить «консервувати» електроенергію вітрових електростанцій у вигляді тепла - в розплавленій солі при температурі 700 градусів. Таке зберігання вважається довготривалим – однак на практиці це максимум два тижні.
 
3. Потужні системи накопичення будуються більше як рік.

Будівництво вже згадуваної найбільшої у світі системи накопичення розпочалось ще у 2018 році. Тільки у 2020 році компанія-власник системи ввела в роботу першу чергу проекту потужністю 300 МВт. Друга черга на 100 МВт була включена у роботу у 2021 році. Зараз продовжується будівництво третьої черги, яка збільшить загальну потужність системи до 750 МВт, ємність - до 3 тис. МВт-год. Третя черга має запрацювати влітку цього року. 

4. Розбудова великої системи накопичення потребує мільярдів доларів інвестицій.

Уряд Західної Австралії у бюджеті на липень 2023 - червень 2024 передбачив фінансування двох проектів будівництва систем накопичення енергії потужністю 500 МВт та 200 МВт. Рік робіт коштуватиме австралійському штату понад 1,8 млрд доларів США – і це лише частина коштів, які інвестуються у проекти. Інвестиції у систему накопичення потужністю 200 МВт, що будується із 2020 року, на початку складали 155 млн доларів США, але проект у процесі будівництва постійно дорожчав.

5. Системи накопичення втрачають енергію при різких перепадах температури. 

Коли через крижаний шторм в грудні 2022 року у штаті Теннессі температура, уперше за 26 років, впала нижче 0 градусів, “батарейки” компанії Tennessee Valley Authority втратили 20% електроенергії. Через це компанія не змогла забезпечити споживачам стабільне енергопостачання при збільшенні потреби в електриці: не вистачило 17% потужності.

В Україні на сьогодні сертифікована тільки одна система накопичення електроенергії потужністю лише 1 МВт та ємністю 2,25 МВт-год. Ще кілька проектів будуються, але коли вони будуть введені в роботу – спрогнозувати за нинішніх умов важко.

Єдиним технічним рішенням для довготривалого зберігання електроенергії є перетворення електроенергії у водень та метан. Але воно досить дороге: наприклад, будівництво одного заводу для перетворення енергії на водень потужністю 60 МВт у Фінляндії коштуватиме 162 млн євро. В Україні ця технологія поки що не використовується через фінансові причини.

Наразі найдоступнішим способом покрити дефіцит потужності є імпорт електроенергії, який при потребі може здійснюватись з сусідніх країн-членів об’єднаної мережі континентальної Європи ENTSO-E. Рішення про поетапне збільшення обсягів імпорту електроенергії було прийнято влітку 2022 року -  менш ніж за три місяці після синхронізації української та європейської енергосистем. Зараз дозволений обсяг імпорту  до блоку Україна/Молдова становить 1050 МВт.