Logo mob
Особистий кабінет

24 Травня 2023, 13:25

Про роботу енергосистеми та можливі вимкнення

  «Укренерго» попереджає про можливі вимкнення. Причина – проведення ремонтних робіт на пошкоджених енергетичних об’єктах у рамках підготовки до опалювального сезону. Яка зараз ситуація в енергосистемі України і коли очікувати вимкнень – розповідає технічний директор АТ «Прикарпаттяобленерго» Олег Сеник.

 

Наразі, згідно з даними Міненерго, енергетична система працює стабільно, а генерація повністю забезпечує споживання.

  Однак, за даними відомства, через ракетні обстріли з боку РФ з жовтня минулого року до березня поточного року, на українських ТЕС було пошкоджено 19 блоків, деякі з них по кілька разів. Серйозні ушкодження отримали також гідроелектростанції та теплоелектроцентралі. Енергетики продовжують фіксувати пошкодження інфраструктури внаслідок постійних ворожих обстрілів на прифронтових та прикордонних з РФ територіях. Зокрема, без електропостачання залишається частина споживачів у Донецькій, Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській 1областях. Також за даними «Укренерго», у прифронтових областях під постійними обстрілами ворога знаходяться мережі обленерго.

Не так давно пройшла інформація про можливі вимкнення, але потім Міністерство енергетики офіційно спростувало цю інформацію, мовляв це фейк. Але вже 16 травня до споживачів доносять оперативну інформацію – готуйтеся, вимкнення все ж таки будуть. Тож хотіли б від вас почути офіційну інформацію про можливі вимкнення – будуть чи ні?

 

Ми готуємось до вимкнень. Минулого тижня ми отримали офіційного листа від «Укренерго», яке попереджає, що у випадку гострого дефіциту потужності ймовірні застосування погодинних вимкнень. Але ще раз для розуміння, офіційну інформацію про вимкнення і відповідні вказівки обленерго отримує від «Укренерго», яке відповідає за баланс електроенергії та дотримання стійкості електросистеми.

 

 

Чи можна за літо накопичити електроенергію, яку можна буде використовувати в осінньо-зимовий період?

Водночас спосіб накопичити електроенергію, щоб потім використати, коли виникне дефіцит, Україні не підходить - у країні немає таких систем накопичення. Найбільша на сьогоднішній день система накопичення електроенергії (розташована в США) має потужність 400 МВт, що приблизно дорівнює обсягам двох блоків українських ТЕС. Місткості такої системи у

1600 МВт-год може вистачити для того, щоб забезпечити електроенергієюблизько 300 тисяч будинків протягом чотирьох годин. При цьому будівництво такої системи займає близько двох років, вимагає багатомільярдних інвестицій і все одно не дозволяє зберігати енергію довше двох тижнів.

Як покрити дефіцит потужності?

Найкращим рішенням для покриття дефіциту потужності в «Укренерго» називають імпорт електроенергії, який може здійснюватись з сусідніх країн-членів об'єднаної мережі континентальної Європи (ENTSO-E).

Влітку 2022 року було ухвалено рішення про поетапне збільшення обсягів імпорту електроенергії. 18 квітня "Укренерго" та ENTSO-E збільшили технічні можливості для імпорту електроенергії в Україну. Тепер з зони континентальної Європи до блоку Україна/Молдова можна буде імпортувати до 1050 МВт потужності, що на 200 МВт більше, ніж було раніше.

Як обленерго готується до можливих вимкнень?

За той проміжок часу, поки графіки не застосовувались, ми доопрацювали схеми мереж та виокремили більше адрес, сформували нові шість черг замість чотирьох, заради соціальної справедливості. Тому, радимо не чекати повідомлення про застосування графіків, а з’ясувати чергу вимкнень за своєю адресою уже зараз. Це можна зробити на сайті компанії за кнопкою «Графіки аварійних вимкнень» та у Viber за кнопкою «Черга вимкнень».

- сайт компанії, кнопка «Графіки аварійних вимкнень» або https://svitlo.oe.if.ua/ - перевірити чергу за номером особового рахунку, адресою, номером лічильника.

- сайт компанії, загальні переліки адрес за чергами: https://oe.if.ua/uk/sections/5e9f1c5fdb9c42704449b999#63db9f19db9c42416cf01727 

- чат-бот у Viber https://chats.viber.com/oeifuabot, кнопка «Черга вимкнень» .

Що порадите споживачам?

В години пікового навантаження з 19:00 до 23:00 ввечері рекомендуємо економно використовувати електроенергію, не вмикати енергоємні побутові прилади одночасно.

Також варто підзарядити ліхтарі, павербанки, треба готуватися до нелегкого осінньо-зимового періоду, на жаль, війна не закінчилася, ворог і далі б’є по енергетичних об’єктах.

Ще нагадую і прошу користуватися тільки перевіреною інформацією з наших офіційних каналів – сайт, фейсбук, вайбер і телеграм. Підписуйтеся на наші офіційні канали, бо вони однозначно стануть вам у нагоді.