Logo mob
Особистий кабінет

17 Липня 2023, 12:00

Погода проти електромереж. Чи можуть дощ, вітер або сонце нашкодити лініям електропередач

 Нерідко внаслідок різних погодних явищ частково або навіть повністю можуть бути знеструмленими населені пункти. Якщо вимкнення електроенергії не є плановим, найімовірніше, що виникла аварія на лініях електропередач. Причиною цьому могли стати дощ, сильний вітер та навіть спека

 1. Дощ або сніг. Через підтоплення дощовими водами чи паводками після снігу можливі пошкодження високовольтних кабельних ліній.
2. Сильний вітер. Шквальний вітер може повалити гілки дерев чи їхні стовбури, внаслідок чого повітряні лінії електропередач будуть під загрозою ушкодження.
3.  Аномальна спека. Коли температура повітря стає вищою 30 градусів, можуть виникнути аварії на «смоляних воронках» – кінцевих муфт кабельних ліній електропередач, які змонтовані на опорах чи підстанціях. В особливо спекотні дні 2 з 5 аварій стаються саме через вихід з ладу кінцевої муфти.
4. Обледеніння електромереж. Актуальна проблема в зимовий період у час морозів.
 
На замітку:
 
Якщо у вас вдома немає світла, перевірте чи вимкнення не є плановим. Зробити це можна на сайті АТ "Прикарпаттяобленерго": https://oe.if.ua/uk/shutdowns_table
 
Якщо ви побачили обірваний дріт електричної лінії, який лежить на землі чи звисає з опори, в жодному разі не торкайтеся його. Відійдіть на відстань 8 метрів, щоб уникнути можливої смертельної напруги. Після цього зателефонуйте диспетчеру кол-центру та повідомте про аварію за номером: 0-800-50-40-20.