Logo mob
Особистий кабінет

31 Липня 2023, 09:00

В "Укренерго" готуються до "найгіршого сценарію" взимку через нові можливі атаки росії

В "Укренерго" пояснюють, що не можуть спрогнозувати ймовірність блекаутів або відключень узимку, оскільки це залежить від російських атак, але запевняють, що ретельно готуються до "найгіршого сценарію"

Про це розповів голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.  Він зазначив, що зокрема на Харківщині минулої зими росіяни пошкодили три чверті енергетичних об'єктів, серед них - магістральні підстанції та великі електростанції.

"Я не можу назвати, скільки об'єктів відновлено з тих трьох чвертей, але можу запевнити - це великий відсоток. Значну частину пошкоджень вдалося відновити, ще частину енергооб'єктів ми відновимо до початку зими. Також маємо нестандартні інженерні рішення, які допоможуть забезпечити споживачів електроенергією", - зазначив Кудрицький. Водночас він наголосив, що російські ракетні чи дронові атаки можуть суттєво змінити ситуацію, тому, за його словами, треба "мати запас міцності на зиму".

"Якусь додаткову кількість трансформаторів, енергоблоків, ліній електропередач в роботі, які дозволять при пошкодженні одного чи декількох елементів важливих забезпечувати споживачів", - пояснив голова НЕК "Укренерго". Кудрицький зауважив, що спрогнозувати ворожі обстріли неможливо, а тому в "Укренерго" готуються до "найгірших сценаріїв".  

Довідково: За пів року, з вересня 2022-го, окупанти випустили по енергетичних об'єктах України понад 1200 ракет і дронів, приблизно 250 із них влучили в ціль. Через обстріли країни вводили тимчасові вимкнення світла, в окремих випадках вони сягали кількох діб. Масові ракетні обстріли вразили теплову генерацію й електричні підстанції, Україна зазнавала дефіциту потужності й весь осінньо-зимовий період намагалася стабілізувати енергосистему. 12 лютого 2023 року "Укренерго" вперше за період осінньо-зимових атак Росії на українську енергетичну систему повідомила про відсутність дефіциту потужності.  

Джерело: Громадське телебачення 2023.07.27.