Logo mob
Особистий кабінет

11 Вересня 2023, 10:00

Нагадайте дітям: електробезпека – понад усе

Кожен рік через незнання базових правил з безпеки, цікавість або необережність, від електричного струму в Україні вражається близько 50 дітей. Особливо ця тенденція спостерігається тоді, коли батьків немає поряд. До прикладу, як зараз, під час навчального року – школярі дорогою до школи чи, повертаючись додому,  можуть наразити себе на небезпеку. Щоб уникнути цього, фахівці «Прикарпаттяобленерго» рекомендують батькам нагадати дітям декілька основних правил.
  1. Трансформаторні підстанції не місце для ігор.

Категорично забороняється відчиняти двері та проникати на територію трансформаторних підстанцій, навіть коли дуже хочеться. Аналогічно забороняється підніматися на опори ліній електропередач чи втручатися в роботу електроустаткування. Поряд з обладнанням розташовані знаки, що попереджають про небезпеку. Покажіть їх дітям та розкажіть про можливе ураження струмом.

  1. Для занять спортом, руханок тощо варто обирати локації, які віддалені від ліній електропередач.

Поблизу повітряних ліній електропередач не можна запускати повітряних зміїв, кидатися м’ячем, рибалити, вилазити на дерева, діставати будь-які предмети, що застрягли між проводами. Забороняється розводити багаття чи складати сміття. Все це може призвести до серйозних травм та навіть смерті.

  1. Якщо діти побачили обірваний на землі чи в повітрі дріт, від нього необхідно відійти на відстань не менше 8 м.

Це близько 10-12 дитячих кроків. Якщо дитина опинилась ближче зазначеної відстані до обірваного проводу, її почне пощипувати в пальцях. Це означає, що терміново потрібно відійти назад. Але робити це треба маленькими кроками, не відриваючи ноги одна від одної. Також треба бути обережними, якщо бачите провід, що провисає або оголений дріт.

  1. Наголосіть дитині: якщо вона помітила обірваний провід електропередачі, про це необхідно якнайшвидше повідомити кол-центр АТ «Прикарпаттяобленерго» за номером 0-800-50-40-20 (дзвінок безкоштовний).

Нагадайте також про безпеку користування електроприладами. Не можна торкатися дротів, що мають пошкоджену ізоляцію (наприклад, зарядні пристрої до телефонів, планшетів); вставляти сторонні предмети в розетку. Коли діти йдуть з дому, наголосіть на тому, що треба вимикати прилади з розетки. Адже може статися коротке замикання, що приведе до пожежі.

Всього декілька правил, декілька хвилин, – і ваша дитина в безпеці!