Logo mob
Особистий кабінет

13 Вересня 2023, 15:15

Палії сухої трави можуть спричинити аварійні знеструмлення!

У період, коли на Прикарпатті оголошена висока пожежна небезпека, активізувалися палії сухої рослинності. Попри розпал городніх робіт, енергетики застерігають, що спалення сухостою шкодить не лише природі та здоров’ю людей. Якщо виникне пожежа поблизу електроліній чи інших енергооб’єктів – можливі тривалі аварійні знеструмлення.

За даними ДСНС, в Івано-Франківській області від початку року спалено 30,4 га екосистем. Не зупиняє від спалення сухостою навіть штраф – сьогодні він становить від 3060 до 6120 грн. Якщо палій трави своїми діями вчинив масштабну пожежу, відповідальність може перерости в кримінальну. У час війни великі вогнища можуть розцінювати як подання світлових сигналів ворогу і, як наслідок, диверсію. У такому разі порушник може опинитись за ґратами на термін від 15 років до довічного ув’язнення.

Окрім цього, особливо небезпечно спалювати траву чи сміття біля ліній електропередач. Неконтрольований вогонь може спричинити обриви проводів чи пошкодження енергетичних об’єктів, на відновлення яких потрібен час від декількох годин до кількох днів.

Фахівці АТ «Прикарпаттяобленерго» нагадують про охоронну зону, що відводиться біля повітряних ліній електропередач (ширина залежить від напруги лінії):

  • 2 метри - до 1 кВ
  • 10 метрів - до 20 кВ
  • 15 метрів - 35 кВ
  • 20 метрів - 110 кВ
  • 25 метрів - 150, 220 кВ
  • 30 метрів - 330, 400, 500, +(-)400 кВ
  • 40 метрів - 750 кВ

У таких зонах категорично забороняється розміщувати постійні і тимчасові будівлі (дачі, будівельні вагончики тощо), складати солому, сіно, дрова та інші горючі матеріали; розміщувати звалища горючих і хімічно небезпечних відходів. Також в охоронній зоні електроліній заборонено розпалювати вогнища.

Якщо ви стали свідком пожежі внаслідок спалення сухостою, терміново телефонуйте на номер «101», щоб запобігти поширенню вогню.