Logo mob
Особистий кабінет

09 Квітня 2024, 14:30

У планах – масштабна реконструкція підстанцій. Для чого це потрібно?

Відповідно до цьогорічної Інвестиційної програми, АТ «Прикарпаттяобленерго» проведе реконструкції підстанцій, обладнання яких застаріле та потребує заміни. Основну увагу буде зосереджено на підстанціях Івано-Франківська, що дозволить, після проведення робіт, покращити надійність схеми електропостачання для жителів обласного центру

Важливо зазначити, що після реконструкції підстанцій потужність не збільшиться, оскільки буде проведена заміна саме комутаційного обладнання, що виконує функцію увімкнення та вимкнення частин електричної мережі 10 кВ та убезпечення обладнання підстанції під час пошкоджень в кабельних мережах 10 кВ. Завдяки цьому появиться більша кількість автоматизованих механізмів і цифрових технологій. Відтак, енергетики зможуть більш локалізовано розуміти, що відбувається в мережі 10кВ, і в разі аварійних ситуацій – швидше відновити електропостачання для споживачів.

Зокрема, у 2024-му році під масштабну реконструкцію потрапляють підстанції, які забезпечують електропостачанням значну частину споживачів м.Івано-Фраківськ, а саме ПС-110/10кВ «Вовчинець» та ПС-110/10кВ «Ринь», споруджені 1973 та 1985 років відповідно. Орієнтовна вартість обладнання та робіт по його заміні вищезазначених об’єктів складає близько 17 млн. грн. за  кожен об’єкт.

Впродовж 2024 року також відбудеться заміна морально застарілого обладнання на електричних підстанціях «Височанка», «Опорна» та «Дуба», які функціонують уже близько 40-50 років.   

Ремонтні роботи будуть проводитися з кінця квітня до грудня цього року, через що для франківців буде менш надійна схема електропостачання. Втім, працівники компанії запевняють, що будуть вдаватися до всіх можливих заходів, щоб на час реконструкції не вимикати споживачів. Потрібно розуміти, якщо не провести заміну  електроустаткування зараз, - згодом це призведе до збільшення кількості технологічних порушень та тривалих знеструмлень споживачів.

Нагадуємо: якщо у вас відсутнє електропостачання, скористайтеся кнопкою «Вимкнення» на головній сторінці сайту АТ «Прикарпаттяобленерго»: https://oe.if.ua/uk/shutdowns_table або Viber-ботом: https://chats.viber.com/oeifuabot (Головне меню – Відсутнє світло – Перевірка активних вимкнень за адресою) та дізнайтеся причину вимкнення та орієнтовний час відновлення електропостачання.